Κύπρος: Σε «επενδυτή» με καταδίκες πιάστηκαν να πουλούν χρυσό διαβατήριο ο πρόεδρος της Βουλής κι ένας βουλευτής

Gazzetta team
Κύπρος: Σε «επενδυτή» με καταδίκες πιάστηκαν να πουλούν χρυσό διαβατήριο ο πρόεδρος της Βουλής κι ένας βουλευτής
Στον ντοκιμαντέρ του Al Jazeera δύο δημοσιογράφοι υποδύονται τους εκπρόσωπους Κινέζου επενδυτή Mr. X που μένει στο Χονγκ Κονγκ και έχει καταδικαστεί σε επτά χρόνια φυλάκιση για διαφθορά και ξέπλυμα.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης σε ντοκιμαντέρ του Al Jazeera φέρονται να υπόσχονται «χρυσό διαβατήριο» σε Κινέζο επενδυτή, ο οποίος όμως έχει καταδικαστεί για διαφθορά και ξέπλυμα.

Ο σάλος που προκάλεσε η είδηση είχε ως αποτέλεσμα η κυπριακή κυβέρνηση να ανακοινώσει την κατάργηση του προγράμματος παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Στο διάστημα αυτό θα εξεταστούν όλες οι 700 αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί καθώς και όσες θα κατατεθούν μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Υπόσχονταν διαβατήριο παρά τις καταδίκες

Στο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera δύο δημοσιογράφοι υποδύονται τους εκπρόσωπους Κινέζου επενδυτή Mr. X που μένει στο Χονγκ Κονγκ και έχει καταδικαστεί σε επτά χρόνια φυλάκιση για διαφθορά και ξέπλυμα. Ο επιχειρηματίας ενδιαφέρεται για την απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου έναντι επενδύσεων. Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη έγινε στην οικία του επιχειρηματία real estate και βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη. Οι κρυφές κάμερες κατέγραψαν τους δύο Κύπριους πολιτικούς να υπόσχονται τη χορήγηση του διαβατηρίου παρά το γεγονός ότι ο αιτών βαρύνεται με καταδικαστικές αποφάσεις. Μάλιστα ο Δημήτρης Συλλούρης φέρεται να λέει «μην το πείτε αυτό σε κανέναν» και να υπόσχεται πως αν το όνομα του Mr. X είναι στις λίστες της Europol μπορεί να μεσολαβήσει σε ομoλ;oγους του για πολιτογράφηση σε άλλο κράτος αρκεί οι επενδύσεις να γίνουν στην Κύπρο.

Παραιτήσεις

Ένα 24ωρο μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, και μετά το σάλο που είχε ξεσπάσει, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής ζήτησε δημόσια συγγνώμη, ανακοίνωσε την αποχή από τα καθήκοντα του μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες, ενώ ξεκαθάρισε ότι ηχεί ήδη πάρει τις αποφάσεις του ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Την παραίτησή του από το ΑΚΕΛ υπέβαλε και ο βουλευτής Χριστάκης Τζιοβάνης. Παράλληλα ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι δόθηκαν οδηγίες στην αστυνομία για διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης αξιόποινων πράξεων από οποιονδήποτε.

Επιχειρηματίας με ιερό... μέσον

Η πολιτογράφηση και ενός επιχειρηματία που καταζητούνταν στη Μαλαισία και απέκτησε κυπριακό διαβατήριο και μάλιστα - σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, με ιερό... μέσον, ήρθε πριν από περίπου έναν χρόνο στο φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για τον χρηματιστή με καταγωγή από Κίνα και Μαλαισία Low Taek Jho. Ο μαλαισιανός επιχειρηματίας φερόταν εμπλεκόμενος σε σκάνδαλο με
χρήματα από το επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας, που προορίζονταν να στηρίξουν τους πολίτες της χώρας, αλλά κατέληξαν σε... προσωπικούς λογαριασμούς. Πρόκειται για ένα απο τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά σκάνδαλα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο καταζητούμενος, σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, παρέλαβε κυπριακό διαβατήριο και μάλιστα με κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση από το υπουργικό συμβούλιο και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.

Διευκόλυνση από τον Αρχιεπίσκοπο

Για να αποκτήσει το διαβατήριο είχε επενδύσει σε ακίνητο στη Κύπρο 5 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπει το επενδυτικό πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων». Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης της Κύπρου, η διεκόλυνση για την έκδοση του διαβατηρίου έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να έστειλε δύο επιστολές το 2015 και ζητούσε από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο να εξετάσει το αίτημα του να πολιτογραφηθεί ο συγκεκριμένος ως Κύπριος υπήκοος. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο Μαλαισιανός είχε καταθέσει εισφορά για την θεολογική σχολή ύψους 300.000 ευρώ.

Πηγή: Reader.gr