Οι λόγοι που τα αεροπλάνα πετούν συνήθως στα 36.000 πόδια

Gazzetta team
Οι λόγοι που τα αεροπλάνα πετούν συνήθως στα 36.000 πόδια
Yπάρχουν λόγοι και, προφανώς, ο ένας είναι οικονομικός, για το γεγονός ότι τα αεροπλάνα πετούν συνήθως στα 36.000 πόδια.

Μπορεί να έχετε αναρωτηθεί, αλλά μπορεί και όχι.

Παρ' όλα αυτά, έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε γιατί το συχνότερο υψόμετρο στις εμπορικές πτήσεις είναι μεταξύ 33.000 και 42.000 ποδιών, με τα 36.000 πόδια να είναι συνήθως αυτά που επιλέγουν οι πιλότοι.

Έχει να κάνει, λοιπόν, καταρχήν με την οικονομία στο καύσιμο.

Σύμφωνα με το USA Today, ο λεπτός αέρας σε αυτό το υψόμετρο επιφέρει μικρότερη αντίσταση στην άτρακτο, και έτσι χρειάζεται λιγότερο καύσιμο το αεροσκάφος για να διατηρήσει την ταχύτητά του.

Υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος, δε και είναι η... κίνηση εκεί πάνω.

Στα 36.000 πόδια αποφεύγεις τα περισσότερα πουλιά, όπως drones και ελικόπτερα, που πετούν χαμηλότερα. Δρομολόγια που πετούν προς την ίδια κατεύθυνση έχουν τουλάχιστον 1.000 πόδια απόσταση μεταξύ τους, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις.

Ένας τρίτος λόγος είναι ο καιρός.

Όλα τα μετεωρολογικά φαινόμενα λαμβάνουν χώρα στην τροπόσφαιρα, που είναι κάτω από τη στρατόσφαιρα. Για αυτό και την αποφεύγουν οι εμπορικές πτήσεις και προτιμούν τα κατώτερα τμήματα της στρατόσφαιρας, εκεί όπου όλα είναι ηλιόλουστα, ακόμα και αν από κάτω γίνεται χαμός.

Τέταρτος λόγος είναι οι αναταράξεις, καθώς είναι ασθενέστερες όσο μεγαλώνει το υψόμετρο.

Τέλος, το μεγάλο υψόμετρο προσφέρει στους πιλότους και μια «πολυτέλεια»: Χρόνο. Αν χρειαστεί, για παράδειγμα, αναγκαστική προσγείωση ή επιτόπου επιδιόρθωση κάποιας βλάβης, τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ μεγαλύτερα απ' ό,τι αν πετούσε το αεροπλάνο στα 10.000 πόδια.