Νέες ανατριχιαστικές φωτογραφίες του Ήλιου και του μαγνητικού του πεδίου που μοιάζει με ποπ κορν (pics)

Gazzetta team
Νέες ανατριχιαστικές φωτογραφίες του Ήλιου και του μαγνητικού του πεδίου που μοιάζει με ποπ κορν (pics)
Δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου, αλλά με αυτές τις νέες, εκπληκτικές φωτογραφίες, οι επιστήμονες ίσως καταφέρουν να κατανοήσουν καλύτερα την ηλιακή επιφάνεια.

Εκπληκτικές φωτογραφίες, υψηλής ανάλυσης, του Ήλιου κατάφεραν να τραβήξουν οι επιστήμονες, στις οποίες, μάλιστα, εμφανίζεται η περίπλοκη δομή του μαγνητικού του πεδίου, που μοιάζει με ποπ κορν!

Καθώς το μαγνητικό πεδίο του αστέρα μας παραμένει ένα μυστήριο, οι επιστήμονες ίσως καταφέρουν τώρα να κατανοήσουν καλύτερα την ηλιακή επιφάνεια.

Το GREGOR, το μεγαλύτερο ηλιακό τηλεσκόπιο στην Ευρώπη, τράβηξε τις φωτογραφίες, επιτρέποντας στους επιστήμονες να δουν λεπτομέρειες τόσο μικρές, όσο 50 χλμ., στον ήλιο. Σαν να βλέπεις, δηλαδή, μια βελόνα σε γήπεδο ποδοσφαίρου από απόσταση ενός χιλιομέτρου μακριά!

Η Δρ Lucia Kleint, επικεφαλής της έρευνας, είπε: «Αυτό ήταν ένα πολύ συναρπαστικό, αλλά και εξαιρετικά δύσκολο έργο. Μόνο σε έναν χρόνο επανασχεδιάσαμε πλήρως την οπτική, τη μηχανική και τα ηλεκτρονικά για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας».

Οι αναβαθμίσεις κάθε μεγάλου τηλεσκοπίου χρειάζονται συνήθως χρόνια, οι επιστήμονες, όμως, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι ήταν ακινητοποιημένοι στο παρατηρητήριο στη διάρκεια της καραντίνας και μπόρεσαν να επιτύχουν μια σημαντική τεχνική ανακάλυψη.

Η Svetlana Berdyugina, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Albert-Ludwig του Φράιμπουργκ και διευθύντρια του Ινστιτούτου Φυσικής Ηλιακής Φυσικής (KIS), δήλωσε: «Το έργο ήταν μάλλον ριψοκίνδυνο, διότι τέτοιες αναβαθμίσεις τηλεσκοπίων χρειάζονται συνήθως χρόνια, αλλά η μεγάλη ομαδική εργασία και ο σχολαστικός σχεδιασμός οδήγησαν σε αυτή την επιτυχία. Τώρα έχουμε ένα ισχυρό εργαλείο για να λύσουμε τα μυστήρια του Ήλιου».

Οι νέες φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν τον Ιούλιο, αποκαλύπτουν απίστευτες λεπτομέρειες για την εξέλιξη των ηλιακών κηλίδων και τις περίπλοκες δομές του ηλιακού πλάσματος.

Η ομάδα ελπίζει τώρα να χρησιμοποιήσει το τηλεσκόπιο για να μελετήσει μαγνητικά πεδία, ηλιακές εκρήξεις και ηλιακές κηλίδες με μεγάλη λεπτομέρεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ...