Οι 3 όροι που θέτει η Τουρκία για να ξεκινήσει τις συζητήσεις με την Ελλάδα

Gazzetta team
Οι 3 όροι που θέτει η Τουρκία για να ξεκινήσει τις συζητήσεις με την Ελλάδα
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με τους όρους της γειτονικής χώρας για να ξεκινήσει συζητήσεις με την Ελλάδα.

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώνει ουσιαστικά τους όρους που θέτει για να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με την Ελλάδα, προκειμένου να βρουν μία χρυσή τομή και να σταματήσει η ένταση στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο.

Πέρα από αυτά, από το κείμενο γίνεται απολύτως αισθητή η ενόχληση που υπάρχει στην γειτονική χώρα για την χθεσινή σύνοδο των 7 χωρών του νότου, οι οποίες όλες εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην χώρα μας.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

«Η κοινή δήλωση σχετικά με το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου στην οποία έγινε δεκτή στο τέλος της έκτης συνόδου κορυφής των χωρών της Νότιας Ευρώπης των μελών της ΕΕ (Med7) που πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2020 με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, είναι προκατειλημμένη, αποσπασμένη από την πραγματικότητα και στερείται νομικής βάσης.

Καλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τους ισχυρισμούς της κατά του διεθνούς δικαίου και της μαξιμαλιστικές θέσεις της στο θέμα θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Προκειμένου να μειωθεί η ένταση, είναι απαραίτητο η Ελλάδα να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία γύρω από το ερευνητικό μας πλοίο Oruç Reis, να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου και να θέσει τέρμα στην αυξανόμενη πίεση στην «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης.

Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή της ανατολικής Μεσογείου και είναι υποψήφια χώρα στην Ε.Ε.

Προκειμένου να υπάρχει διάλογος και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, πρώτα η Ελλάδα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις, οι Ελληνοκύπριοι να συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής εσόδων για έρευνα και εκμετάλλευση πόρων υδρογονανθράκων, να μην εμπλέκουν την ΕΕ για τα δικά τους συμφέροντα. H ΕΕ και άλλες χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση πρέπει να εγκαταλείψουν τη μονόπλευρη στάση τους που ακολουθούν τυφλά με το πρόσχημα της αλληλεγγύης, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ. Όταν η αλληλεγγύη είναι σωστή, γίνεται με το σωστό. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη με το άδικο».