Bloomberg: Η Ε.Ε. πρέπει να υποστηρίξει έμπρακτα την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία

Gazzetta team
Bloomberg: Η Ε.Ε. πρέπει να υποστηρίξει έμπρακτα την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία
Άρθρο κόλαφος του Bloomberg τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας στη διαμάχη με την Τουρκία προκειμένου ν' αποδείξει το λόγο της ύπαρξης της.

Σε άρθρο του Φερντινάντο Τζουλιάνο για το Bloomberg τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει την Ελλάδα στην ένταση με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να είναι σαφές ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα κράτος μέλος όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζει αξιώσεις στα χωρικά της ύδατα από ένα γειτονικό κράτος όπως η Τουρκία, αναφέρει αρχικά το άρθρο του Bloomberg.

Αντί να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, πολλές χώρες έχουν μία αμφιλεγόμενη προσέγγιση καθώς φοβούνται τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν εφόσον εναντιωθούν στην Άγκυρα. Αυτό αποτυπώνει ένα θεμελιώδες ερώτημα για την Ένωση: Τι νόημα έχει αυτό το κλαμπ κρατών εάν δεν είναι έτοιμο να προστατέψει τα μέλη του;

Αυτός ο δισταγμός στην αντιμετώπιση του ζητήματος ελοχεύει τον κίνδυνο να δημιουργήσει ένα δικαιολογημένο αίσθημα πικρίας στην Αθήνα, μόλις μερικά χρόνια αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάστηκε με αδέξιο τρόπο την κρίση χρέους της Ελλάδας. Επίσης εγκυμονεί ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο με όλα τα κράτη-μέλη. Εάν η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί τους διαχωρισμούς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα θα κάνουν το ίδιο.

Η Τουρκία επιζητεί εδώ και χρόνια κάποιον τρόπο να χαράξει ξανά τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, αλλά τα οι μακροχρόνιες διεκδικήσεις έχουν γίνει πιο έντονες μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει γίνει πιο επιθετική και κάνοντας παραβιάσεις στην περιοχή.

Οι διπλωματικές αψιμαχίες τώρα απειλούν να κλιμακώσουν την ένταση σ' έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, καθώς οι δύο χώρες εμπλέκονται σε στρατιωτικές συμπλοκές σε μία περιοχή που παρουσιάζει μία όλο και περισσότερο αυξανόμενη ένταση, η οποία περιλαμβάνει τη Λιβύη, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η Κύπρος ένα άλλος κράτος μέλος είναι επίσης αντιμέτωπη με τις τουρκικές αξιώσεις.

Οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες και τα έγγραφα της σύστασης της ένωσης αναφέρουν λεπτομερώς την ανάγκη δημιουργίας «αμοιβαίας πολιτικής αλληλεγγύης» ανάμεσα σε κράτη-μέλη. Και πράγματι η Γαλλία έχει μία υποστηρικτική σχέση προς την Ελλάδα, όμως άλλα κράτη είναι πιο επιφυλακτικά. Η Γερμανία και η Ιταλία είναι διστακτικές στο να υπονομεύσουν τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία. Επίσης φοβούνται μήπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλάξει στάση στο μεταναστευτικό κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει νέες μεταναστευτικές ροές σε μία εποχή μεγάλης αβεβαιότητας στην Ευρώπη.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν σε δύο εβδομάδες για να συζητήσουν την κρίση. Η αδιαφορία των ΗΠΑ από την περιοχή κάνει ακόμα πιο σημαντικό τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν μία ενιαία άποψη. Πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα και την Κύπρο, επιβάλλοντας περισσότερες κυρώσεις στην Τουρκία εκτός εάν συμφωνήσει σε μία ουσιαστική αποκλιμάκωση.

Η Ελλάδα παρουσιάζει μία ευκαιρία για να δείξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό και ενιαίο μέτωπο για να αντιμετωπίσει μία εξωτερική απειλή. Εάν η αλληλεγγύη ως λέξη σημαίνει κάτι, τώρα είναι η ευκαιρία να το αποδείξουν, καταλήγει το άρθρο.

Πηγή: Reader.gr