Η μεταφορά του αιώνα: 8.000 αεροπλάνα για την διανομή του εμβολίου για τον κορονοϊό

Gazzetta team
Η μεταφορά του αιώνα: 8.000 αεροπλάνα για την διανομή του εμβολίου για τον κορονοϊό
Η IATA ήδη καταστρώνει τα πλάνα της για την παγκόσμια μεταφορά του εμβολίου για τον κορονοϊό, όταν αυτό θα είναι έτοιμο.

Μπορεί ακόμα το εμβόλιο για τον κορονοϊό να μην είναι έτοιμο και όλα δείχνουν οτι δύσκολα θα το έχουμε μέσα στο 2020, μετά και την παύση των δοκιμών από την AstraZeneca, όμως ο σχεδιασμός για την διανομή του ήδη έχει ξεκινήσει.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ρεπορτάζ του BBC, το οποίο μίλησε με τον διευθύνων σύμβουλο της Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών, Alexandre de Juniac και ο οποίος αποκάλυψε πως η IATA έχει ξεκινήσει να συνεργάζεται με τους εμπλεκόμενους φορείς για να καταστρώσουν το σχέδιο για την μεταφορά του αιώνα.

«Η διανομή εμβολίων Covid-19 με ασφαλή τρόπο θα είναι η μεταφορά του αιώνα για την παγκόσμια βιομηχανία αερομεταφοράς φορτίων, αλλά δεν πρόκειται να γίνει χωρίς προσεκτικό προγραμματισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Μπορεί λοιπόν οι εταιρίες, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και της μείωσης του επιβατικού κοινού, να έχουν κάνει στροφή στην μεταφορά φορτίου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει οτι όλα τα αεροπλάνα μπορούν να μεταφέρουν τις παρτίδες εμβολίων: «Δεν μπορούν όλα τα αεροσκάφη να μεταφέρουν εμβόλια, καθώς συνήθως απαιτείται μία θερμοκρασία από 2 έως και 8 βαθμούς», ενώ συμπλήρωσε πως κάποια ενδεχομένως να χρειάζονται συνθήκες κατάψυξης. Κάτι που θα αποτελέσει ακόμα μεγαλύτερο εμπόδιο, καθώς δεν μπορούν να το πετύχουν πολλά αεροπλάνα.

Ένα άλλο εμπόδιο αφορά συγκεκριμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Αφρική που δεν έχουν ούτε την δυνατότητα παραγωγής του εμβολίου, ούτε την χωρητικότητα για φορτία μεγάλου μεγέθους που θα χρειαστούν ειδικές εγκαταστάσεις για την αποθήκευσή τους, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το θέμα της ασφάλειας.

Μία πρώτη εκτίμηση των υπευθύνων είναι πως όταν και αν κάποιο από τα 140 εμβόλια που δοκιμάζονται αυτή την περίοδο, πάρει την έγκριση για διάθεση, θα χρειαστούν 8.000 Boeing 747 για την διάθεσή του σε όλο τον κόσμο.