«Η ασφάλεια του εμβολίου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα» λέει ο ΠΟΥ για την AstraZeneca

Gazzetta team
«Η ασφάλεια του εμβολίου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα» λέει ο ΠΟΥ για την AstraZeneca
Η ασφάλεια ενός πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19 αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ανακοίνωσε o ΠΟΥ, μετά την αναστολή των δοκιμών από την AstraZeneca

Η ασφάλεια ενός πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19 είναι "πάνω από όλα", δήλωσε σήμερα η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μετά την αναστολή των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca, τουλάχιστον προσωρινά, λόγω ανησυχιών για παρενέργειες.

"Επειδή μιλάμε για ταχύτητα (...) δεν σημαίνει ότι αρχίζουμε τους συμβιβασμούς ή να κάνουμε εκπτώσεις στην αξιολόγηση που θα κάναμε υπό φυσιολογικές συνθήκες", δήλωσε σε εκδήλωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν.

"Επιβάλλεται ακόμη η διαδικασία να ακολουθεί τους κανόνες του παιγνιδιού. Για τα φάρμακα και τα εμβόλια που χορηγούνται στους ανθρώπους, οφείλεις να εξετάζεις την ασφάλειά τους, πάνω από όλα", σημείωσε.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δεν έχουν προς το παρόν απαντήσει άμεσα σε ερωτήσεις του Reuters για την κίνηση της AstraZeneca να αναστείλει τις παγκόσμιες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων δοκιμών τελικού σταδίου, του πειραματικού της εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, λόγω μιας ανεξήγητης ασθένειας σε έναν μετέχοντα στην μελέτη.