Υπόθεση Ναβάλνι: «Η δηλητηρίασή του θα ανεβάσει τα ποσοστά της αντιπολίτευσης στις περιφέρειες της Ρωσίας»

Gazzetta team
Υπόθεση Ναβάλνι: «Η δηλητηρίασή του θα ανεβάσει τα ποσοστά της αντιπολίτευσης στις περιφέρειες της Ρωσίας»
Έμπιστος του Ναβάλνι αναμένει ενίσχυση της αντιπολίτευσης στις ρωσικές περιφερειακές εκλογές μετά την δηλητηρίαση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ιδρύματος κατά της διαφθοράς της ρωσικής αντιπολίτευσης, η δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου, θα της δώσει ώθηση στις περιφερειακές εκλογές της επόμενης Κυριακή.

«Φυσικά και θα συνδέσουμε την δηλητηρίαση και τις περιφερειακές εκλογές», δήλωσε ο διευθυντής του Ιδρύματος, Ιβάν Ζντάνοφ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο Ζντάνοφ, ο οποίος καθιστά υπεύθυνο το Κρεμλίνο για την απόπειρα δηλητηρίασης, υποθέτει ότι το γεγονός αυτό θα οδηγήσει περισσότερους Ρώσους να ψηφίσουν υποψηφίους που υποστηρίζονται από τον Ναβάλνι, ο οποίος βρισκόταν σε προεκλογική περιοδεία για να αποτρέψει τη νίκη των φιλοκυβερνητικών υποψηφίων στις περιφερειακές εκλογές όταν κατέρρευσε σε πτήση εσωτερικού στις 20 Αυγούστου.

«Η δηλητηρίαση είναι σίγουρα ένα νέο κεφάλαιο στη ρωσική ιστορία», δήλωσε ο 32χρονος Ζντάνοφ στη συνέντευξή του η οποία δόθηκε στα κεντρικά γραφεία του Ιδρύματος στη νότια Μόσχα. «Αν και οι ρωσικές αρχές δρουν εναντίον των επικριτών τους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για χρόνια, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ένα τέτοιου είδους όπλο εναντίον ενός υψηλού επιπέδου ηγέτη της αντιπολίτευσης στο ρωσικό έδαφος. Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ πριν», πρόσθεσε.

Ο Ζντάνοφ εκφράζει την υποψία ότι «η ηγεσία στη Μόσχα ήθελε να απαλλαγεί από τον χαρισματικό ηγέτη της αντιπολίτευσης λόγω των μαζικών διαδηλώσεων στη γειτονική Λευκορωσία και των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στην πόλη Χαμπάροφσκ στην ρωσική Άπω Ανατολή. Όταν ένα κίνημα διαμαρτυρίας έχει έναν ηγέτη, είναι πολύ πιο δυνατό. Το Κρεμλίνο προτιμά μια διαδήλωση χωρίς ηγέτες. Αν δεν υπάρχει ηγέτης, οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να κάνουν», είπε.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο Ναβάλνι έχει δηλητηριαστεί «χωρίς αμφιβολία» με έναν νευροτοξικό παράγοντα από τη λεγόμενη ομάδα Novichok και ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση εξηγήσεις. Το δηλητήριο αυτό αναπτύχθηκε από σοβιετικούς επιστήμονες τη δεκαετία του 1970.

«Το Κρεμλίνο προσπαθεί τώρα να αρνηθεί και να καλύψει τα πάντα. Είναι δύσκολο για άλλα εγκληματικά στοιχεία να έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους πολεμικές ουσίες. Το ότι το ρωσικό κράτος εφευρίσκει τώρα τις πιο παράλογες και τις πιο τρελές εκδοχές για το τι συνέβη δείχνουν το στυλ του», συνέχισε ο Ζντάνοφ.

Αρκετές θεωρίες έχουν ήδη διαδοθεί από το περιβάλλον του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένης της θεωρίας ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε στη Γερμανία. Ρώσοι γιατροί και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιμένουν ότι στην Ρωσία δεν έχουν βρεθεί ίχνη δηλητηρίου σε δείγματα του Ναβάλνι.

Ο έμπιστός του Ζντάνοφ είναι «πεπεισμένος ότι ο Ναβάλνι θα ανακάμψει και το Ίδρυμα κατά της διαφθοράς θα συνεχίσει εν τω μεταξύ τον αγώνα του στη Ρωσία».