Η Τουρκία δημοσίευσε φωτογραφίες του Oruc Reis που συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία (pics)

Gazzetta team
Η Τουρκία δημοσίευσε φωτογραφίες του Oruc Reis που συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία (pics)
Χωρίς να διευκρινίζει πότε και πού έχουν τραβηχτεί, η Τουρκία δημοσίευσε φωτογραφίες του Oruc Reis που συνοδεύεται από πολεμικά πλοία.

Φωτογραφίες του Oruc Reis, ενώ συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας (10/8) η Άγκυρα. Οι φωτογραφίες, πάντως, δεν διευκρινίζεται πότε και πού έχουν ληφθεί.

Σε δύο αναρτήσεις, στον λογαριασμό στο Twitter, του υπουργείου Άμυνας της χώρας, υποστηρίζεται ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία «παρέχουν προστασία» στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, καθώς και ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας που απορρέουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του κατόπιν υπουργικού συμβουλίου υποστήριξε για άλλη μία φορά πως «η Ελλάδα υπέγραψε παράνομα συμφωνία με την Αίγυπτο άρα δεν άκουσε το κάλεσμά μας», ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει: «Η Ελλάδα αυξάνει την ένταση και δεν είναι ειλικρινής με την πειρατική συμφωνία που σύναψε με την Αίγυπτο».

Το Oruc Reis, θυμίζουμε, πλέει από τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας περίπου 10 ναυτικά μίλια μέσα στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες, που έχουν δημιουργήσει έναν προστατευτικό κλοιό, αλλά και από τα «Αταμάν» και «Τσένγκιζ Χαν», επίσης ερευνητικά πλοία. Κοντά στην περιοχή βρίσκεται, φυσικά, αριθμός ελληνικών πολεμικών πλοίων και από τον ασύρματο εκπέμπεται ανά 15 λεπτά το ίδιο μήνυμα, με το οποίο λένε στο πλήρωμα και τον κυβερνήτη του Oruc Reis ότι βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και τον καλούν να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Φαίνεται πως πραγματοποιεί συνεχείς ελιγμούς, οι οποίοι δείχνουν ότι μέσα στις προθέσεις του είναι να κάνει ένα «πήγαινε-έλα» μεταξύ ελληνικής και τουρκικής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, λόγω του θορύβου που προκαλείται στην περιοχή από τη μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων, το Oruc Reis δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες, παρότι έχει απλώσει τα καλώδιά του.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Παρ' όλα αυτά, προκαλεί ανησυχία το γεγονός, σύμφωνα με το protothema.gr, ότι υπάρχει συσσώρευση μεγάλων μονάδων επιφάνειας του τουρκικού στόλου, νότια της Ρόδου. Οι Τούρκοι φαίνεται πως έχουν στείλει περισσότερα από 17 πλοία (φρεγάτες, κορβέτες και τορπιλάκατοι) και υποβρύχια μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, στα οποία εάν προσθέσουμε και τις 7 φρεγάτες που συνοδεύουν το Oruc Reis, τότε συμπληρώνεται μια δύναμη περί των 25 πλοίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ...