Μεγάλος λευκός καρχαρίας επιτέθηκε και έπνιξε μεγάπτερη φάλαινα (vid)

Gazzetta team
Μεγάλος λευκός καρχαρίας επιτέθηκε και έπνιξε μεγάπτερη φάλαινα (vid)
Με στρατηγικά «χτυπήματα», ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας 4 μέτρων καταγράφηκε σε βίντεο του National Geographic να επιτίθεται και να πνίγει, τελικά, μια μεγάπτερη φάλαινα 10 μέτρων!

Ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας εμφανίζεται σε βίντεο να επιτίθεται και να πνίγει μια μεγάπτερη φάλαινα, με ειδικούς της άγριας ζωής να πιστεύουν πως είναι η πρώτη καταγραφή ενός τέτοιου περιστατικού!

Το βίντεο, το οποίο γυρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι με drone σε ακτή της Νότιας Αφρικής, καταγράφει έναν καρχαρία 4 μέτρων να κυνηγά μια φάλαινα 10 μέτρων, η οποία αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας είναι θηλυκός, η Helen, όπως την ονόμασε ο θαλάσσιος βιολόγος Ryan Johnson, ως μέρος μιας μελέτης του 2013, της οποίας ηγήθηκε. Σύμφωνα με τον Johnson, που είδε την απίστευτη σκηνή να ξεδιπλώνεται μπροστά του, η επίθεση διήρκεσε 50 λεπτά, προτού, τελικά, η φάλαινα υποκύψει και πεθάνει.

«Η ιδέα ότι παρακολουθούσα ένα ζωντανό γεγονός κυνηγιού έφτασε αργά στο μυαλό μου, όταν άρχισα να βλέπω τον καρχαρία να προσπαθεί να δαγκώσει την ουρά της φάλαινας. Ειλικρινά, δεν υπολόγισα τι μοναδικό γεγονός έβλεπα», τόνισε.

Στρατηγικά τα «χτυπήματα» του καρχαρία

Το ανατριχιαστικό βίντεο ντοκουμέντο εντάσσεται στο ντοκιμαντέρ του National Geographic ''Shark vs. Whale'', που θα προβληθεί την Τρίτη 28 Ιουλίου ως μέρος του SharkFest του καναλιού.

Μόλις μετά τη μαγνητοσκόπηση της επίθεσης, ο Johnson συνειδητοποίησε ότι είχε καταγράψει τα πρώτα τεκμηριωμένα στοιχεία μιας επίθεσης καρχαρία και πνιγμού του θηράματός του. Αφού έψαξε για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, δεν μπόρεσε να βρει επαληθευμένες αναφορές για καρχαρία που σκότωσε επιτυχώς μια ζωντανή φάλαινα.

Είπε: «Είχα ακούσει για όρκες, να πνίγουν μεγάλες φάλαινες, αλλά ειλικρινά πίστευα ότι όλο αυτό ήταν πολύ έξω από το πεδίο των μεγάλων λευκών καρχαριών».

Ενώ είναι γνωστό ότι οι μεγάπτερες φάλαινες επιτίθενται μερικές φορές στους καρχαρίες, συνήθως είναι πολύ ασυνήθιστο το αντίθετο.

Ο Johnson είπε ότι ο καρχαρίας ήταν πολύ στρατηγικός στην επίθεσή του, αρχικά κατάφερε να κόψει μια αρτηρία ή φλέβα στην ουρά του αντιπάλου του -την πιο ευάλωτη περιοχή του- πριν τον σύρει κάτω από το νερό και τον πνίξει.

Αρκετά άγριο, ε;

Υπομονή μέχρι τις 28 Ιουλίου για ολόκληρο το βίντεο.