Ταυτοποιήθηκε το παράξενο γυαλιστερό ζελέ που βρέθηκε στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού (pic)

Νίκος Ράλλης
Ταυτοποιήθηκε το παράξενο γυαλιστερό ζελέ που βρέθηκε στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού (pic)
Σχεδόν έναν χρόνο μετά -και ενώ μεσολάβησαν τόσα, μα τόσα πολλά- οι επιστήμονες ταυτοποίησαν ​το παράξενο γυαλιστερό ζελέ που βρέθηκε στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού.

Θυμάστε τον περασμένο Σεπτέμβρη, που το κινεζικό ρόβερ Yutu-2 βρήκε ένα παράξενο γυαλιστερό ζελέ στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού, και κανείς δεν ήξερε τι είναι;

Όχι; Λογικό. Θαρρείς πως έχουν περάσει αιώνες από τότε με τόσα που έχουν συμβεί στον κόσμο...

Όπως και να έχει, δεν χρειάζεται πια να ανησυχείτε(;) όσοι για κάποιον λόγο θυμάστε αυτό το περίεργο πράγμα. Όπως αποδείχθηκε, δεν είναι, τελικά, τίποτα περισσότερο από ένα απλό κομμάτι βράχου.

Ναι. Το ξέρουμε. Και εμείς ξενερώσαμε. Άλλοι, βέβαια, ίσως ανακουφίστηκαν, επειδή δεν είναι... Alien. Όπως το βλέπει κανείς.

Το υλικό, η πέτρα ας το πούμε πια, που βρέθηκε στον πυθμένα ενός μικρού, πρόσφατου πιθανότατα, κρατήρα, ξεχωρίζει αισθητά από άποψη σχήματος, υφής και χρώματος σε σχέση με το τριγύρω σεληνιακό περιβάλλον του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανάλυση των επιστημόνων, που δημοσιεύεται στο Earth and Planetary Science Letters, ο λόγος που αυτό το κομμάτι βράχου μοιάζει με ζελέ είναι επειδή έλιωσε από την πρόσκρουση κάποιου μετεωρίτη και μάλιστα, όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν.

Η κινεζική ανακάλυψη τον περασμένο Σεπτέμβρη, πάντως, θύμισε την έκπληξη και την έξαψη που είχε προκαλέσει το 1972 η ανακάλυψη -από τον γεωλόγο αστροναύτη Χάρισον Σμιτ της αποστολής «Απόλλων 17» της NASA- ενός τμήματος του σεληνιακού εδάφους έντονα πορτοκαλί χρώματος, το οποίο, τελικά, εκτιμήθηκε πως δημιουργήθηκε στη διάρκεια μίας έκρηξης σεληνιακού ηφαιστείου πριν 3,64 δισεκατομμύρια χρόνια.