Επιχειρηματίες στο Μεξικό έφτιαξαν βίγκαν δέρμα από κάκτο (pics & vid)

Gazzetta team
Επιχειρηματίες στο Μεξικό έφτιαξαν βίγκαν δέρμα από κάκτο (pics & vid)
Τα προϊόντα φαίνονται σαν να είναι από κανονικό δέρμα, με την διαφορά ότι είναι από κάκτο.

Δύο επιχειρηματίες στο Μεξικό βρήκαν μια δημιουργική, εναλλακτική λύση για να φτιάξουν δέρμα, έχοντας στρέψει την προσοχή τους στον κάκτο.

Ο Adrian López Velarde και ο Marte Cázarez είναι το δίδυμο πίσω από το Desserto, ένα vegan δέρμα που δημιουργήθηκε για να προσφέρει μια βιώσιμη, φιλική προς τα ζώα εναλλακτική λύση από το παραδοσιακό δέρμα.

«Το Desserto είναι ένα εξαιρετικά βιώσιμο φυτικό δέρμα κατασκευασμένο από κάκτο, που διακρίνεται συχνά από τη μεγάλη απαλότητά του ενώ προσφέρει εξαιρετική απόδοση για μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων και συμμορφώνεται με τα πιο αυστηρά πρότυπα ποιότητας και περιβάλλοντος», λέει ο ιστότοπος της εταιρείας.

«Ο στόχος είναι να προσφέρουμε βιώσιμη εναλλακτική χωρίς σκληρότητα, χωρίς τοξικές χημικές ουσίες, φθαλικούς εστέρες και PVC. Το αποτέλεσμα, το Desserto, το Cactus Vegan-Leather, έχει τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται από τη μόδα για δερμάτινα είδη, έπιπλα και ακόμη και αυτοκινητοβιομηχανίες», αναφέρουν.

Οι κάκτοι Lopez Velarde και Cazarez καλλιεργούνται σε ένα «πλήρως οργανικό» αγρόκτημα στην πολιτεία Zacatecas του Μεξικού, όπου μπορούν να κόψουν μόνο τα ώριμα φύλλα κάθε φυτού χωρίς να καταστρέψουν τον ίδιο τον κάκτο.

Στη συνέχεια στεγνώνουν τα φύλλα στον ήλιο για τρεις ημέρες - που σημαίνει ότι δεν απαιτείται επιπλέον ενέργεια - πριν από την επεξεργασία της οργανικής πρώτης ύλης σε αυτό που χρειάζονται για να φτιάξουν το προϊόν.

«Ο κάκτος απορροφά CO2 κατά τη διάρκεια της νύχτας, επειδή μόνο όταν το περιβάλλον είναι φρέσκο, το φυτό συλλαμβάνει CO2, παράγοντας οξυγόνο και απορροφώντας νερό που υπάρχει στην ατμόσφαιρα που συνήθως προέρχεται από την πρωινή δροσιά», λέει.

«Τα φυτά C3 έχουν μεταβολισμό χλωροφύλλης και χρειάζονται κατά μέσο όρο 1.000 λίτρα νερού για να παράγουν 1 κιλό ξηρής ύλης / υλικού, ενώ ο κάκτος χρειάζεται μόνο 200 λίτρα, ωστόσο αυτά τα 200 λίτρα απορροφώνται από το ίδιο το φυτό».

Μιλώντας στη Fashion United για το Desserto, ο López Velarde είπε ότι το έργο χρειάστηκε δύο χρόνια έρευνας και ανάπτυξης.

«Είχα την ιδέα αφού δούλευα πρώτα στα έπιπλα και αργότερα στην αυτοκινητοβιομηχανία και στη Marte Cázarez στη βιομηχανία μόδας, όπου εντοπίσαμε ότι το πρόβλημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης ήταν σοβαρό», είπε.

«Πραγματικά ενδιαφερόμασταν για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οπότε αποφασίσαμε να αφήσουμε τις δουλειές μας και να ξεκινήσουμε το Adriano Di Marti, μια εταιρεία που θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του Desserto, το οποίο σήμερα είναι γνωστό ως κάκτος ή nopal vegan δέρμα», τόνισε.

Ο López Velarde πρόσθεσε: «Καταφέραμε να παράγουμε ένα κατάλληλο υλικό που συμμορφώνεται με τα χαρακτηριστικά και τις τεχνικές /μηχανικές προδιαγραφές που απαιτούνται από εκείνες τις βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ζωικό ή συνθετικό δέρμα. Επίσης, χάρη στην οργανική του σύνθεση, είναι παρόμοιο με το δέρμα των ζώων».