Γυναίκα ισχυρίστηκε πως απολύθηκε επειδή δεν μιλούσε για ποδόσφαιρο, μήνυσε την εταιρεία και έχασε την δίκη

Gazzetta team
Γυναίκα ισχυρίστηκε πως απολύθηκε επειδή δεν μιλούσε για ποδόσφαιρο, μήνυσε την εταιρεία και έχασε την δίκη
Η γυναίκα ισχυρίστηκε πως απολύθηκε λόγω του φύλου της κάνοντας λόγο για σεξισμό και διακρίσεις αλλά ο δικαστής απέρριψε τις κατηγορίες.

Μια γυναίκα που κέρδισε 200.000 £ ετησίως λέει ότι απολύθηκε επειδή δεν ενδιαφερόταν να μιλήσει για ποδόσφαιρο ή να πίνει με τους συναδέλφους της έχει χάσει την δίκη αφού ο δικαστής απέρριψε τον ισχυρισμό της για σεξισμό.

Η Adrienne Liebenberg απολύθηκε από την θέση της διευθύντριας πωλήσεων μάρκετινγκ και καινοτομίας στον όμιλο συσκευασίας FTSE 100 DS Smith τον Δεκέμβριο του 2018, με την δικαιολογία ότι το στυλ ηγεσίας της «δεν λειτουργεί».

Αφού απολύθηκε, ξεκίνησε δικαστική διαμάχη με την εταιρεία, υποστηρίζοντας πως αυτό έγινε λόγω του φύλου της και περιθωριοποιήθηκε επειδή δεν ήθελε να συμμετάσχει σε συγκεκριμένες «αντρικές» συζητήσεις.

Ισχυρίστηκε ότι το αφεντικό της που ήταν οπαδός της Ίντερ διέκοπτε συχνά τις συναντήσεις για να συζητήσει για ποδόσφαιρο ή να παρακολουθήσει τις καλύτερες στιγμές των αγώνων.

Η κ. Liebenberg πρόσθεσε ότι δυσκολεύτηκε να συμμετάσχει σε αυτά τα γεγονότα.

Είπε στο Central London Employment Tribunal: «Ένιωσα ότι ο τρόπος λειτουργίας του Stefano (σ.σ. αφεντικό της) ήταν να βρεθεί με την επαγγελματική του ομάδα για κρασί, δείπνο και ποδόσφαιρο. Επειδή δεν μπορούσα να συμμετέχω σε αυτά τα πράγματα με τον τρόπο που έκαναν οι άντρες συνάδελφοί μου, θεωρήθηκα ότι δεν ήμουν ομαδικός παίκτης ή ένας από τη "συμμορία"».

Ανώτεροι συνάδελφοι της, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου, διαφωνούσαν με την κ. Liebenberg και υποστήριζαν ότι απολύθηκε λόγω κακής απόδοσης παρά για σεξισμό.

Στο δικαστήριο ακούστηκε πώς είχε μια «υπεροπτική» προσέγγιση απέναντι στο προσωπικό της, ενώ αναφέρθηκε «έλλειψη σεβασμού για τους ανώτερους συναδέλφους».

Ο διευθυντής της είπε ότι η εταιρεία «αναζητούσε διαφορετικό στυλ ηγεσίας» και της τόνισε ότι δεν λειτουργούσε ομαδικά με άλλους συναδέλφους της.

Παραδέχτηκε περιστασιακά ότι έβλεπε αγώνες ποδοσφαίρου στο τηλέφωνό του και είπε ότι του άρεσε το κρασί επειδή ήταν εκπαιδευμένος σομελιέ.

Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της για άμεση και έμμεση διάκριση λόγω φύλου, η δικαστής Harjit Grewal είπε: «Τα δείπνα διήρκεσαν συνήθως περίπου τρεις ώρες ή λίγο περισσότερο και υπήρχε διαθέσιμο κρασί για όσους το ήθελαν. Ο αριθμός των φιαλών που καταναλώθηκαν ήταν κανονικός. Η συζήτηση στα μίτινγκ κάλυπτε μια ποικιλία θεμάτων - οικογένειες ανθρώπων, διακοπές, σπίτια, ενδιαφέροντα κ.λπ. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το ποδόσφαιρο εμφανίστηκε μερικές φορές στη συνομιλία, αλλά δεν ήταν το μόνο ή το κυρίαρχο θέμα της συνομιλίας».

Η Liebenberg έγινε μέλος της DS Smith τον Μάρτιο του 2017 και της απονεμήθηκε ένα «ειδικό βραβείο συμμετοχής» ύψους 100.000 £ έναντι του εξαμηνιαίου μισθού της, αλλά οι εντάσεις αυξήθηκαν γρήγορα μεταξύ της και του κ. Rossi, CEO της εταιρείας Packaging.

Η εταιρεία, ο κ. Rossi, ο διευθύνων σύμβουλος, Miles Roberts και ο διευθυντής του HR, Tim Ellis, αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες περί διακρίσεων λόγω φύλου.