Κινέζοι ερευνητές διατήρησαν ψάρια ζωντανά για 72 ώρες χωρίς νερό (vid)

Gazzetta team
Κινέζοι ερευνητές διατήρησαν ψάρια ζωντανά για 72 ώρες χωρίς νερό (vid)
Τα ψάρια εισέρχονται σε αδρανή κατάσταση και είναι σε θέση να επιβιώσουν χωρίς νερό για 72 ώρες, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Εμπορίου και Τεχνολογίας Shandong στο Jinan έχουν αναπτύξει μια μέθοδο που καθιστά δυνατή τη διατήρηση των ψαριών ζωντανών χωρίς νερό για έως και 72 ώρες.

Εμπνευσμένο από ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη κατά την διάρκεια του χειμώνα, ο γιατρός Zhang Changfeng, επικεφαλής της έρευνας, ανέπτυξε ένα παρόμοιο σύστημα χειραγωγώντας τον μεταβολισμό των ψαριών μειώνοντας τη θερμοκρασία του.

Με αυτόν τον τρόπο, τα ψάρια εισέρχονται σε αδρανή κατάσταση και είναι σε θέση να επιβιώσουν χωρίς νερό για έως και 3 ημέρες.

«Στη φύση, τα ζώα, όπως οι βάτραχοι και τα φίδια συνήθως χρειάζονται αδράνεια. Τα ψάρια είναι επίσης ετεροθερμικά ζώα, που σημαίνει ότι η εξωτερική θερμοκρασία θα επηρεάσει το μεταβολισμό τους. Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον μεταβολισμό μειώνοντας την εξωτερική θερμοκρασία και να την μετατρέψουμε στη λεγόμενη θερμοκρασία βιολογικής κατάψυξης», δήλωσε ο γιατρός Zhang Changfeng.

Ο Ζανγκ Τσανγκφένγκ εξήγησε ότι το έργο ξεκίνησε το 2010 και ότι η ομάδα «έχει πραγματοποιήσει έρευνα στον υπνωτισμό των ψαριών, τη συσκευασία χωρίς νερό, τη μεταφορά και την αναζωογόνηση. Έχουμε αναπτύξει την πλήρη διαδικασία».

«Στα τέλη του 2019, αναπτύξαμε την εμπορική εξερεύνηση της έρευνας. Εκεί μεταφέραμε τα ψάρια από την επαρχία Shandong στην επαρχία Hainan και κάναμε μια άλλη δοκιμή μεταφέροντας τον αστακό της Βοστώνης μέσα στην πόλη», πρόσθεσε.