Πίνακας του 1635 «ζωντάνεψε» σε δρομάκι της Σεβίλλης (pics & vid)

Gazzetta team
Πίνακας του 1635 «ζωντάνεψε» σε δρομάκι της Σεβίλλης (pics & vid)
«Η παράδοση της Μπρέντα», ο περίφημος πίνακας του Ντιέγο Βελάθκεθ, «ζωντάνεψε» σε έναν μικρό δρόμο της Σεβίλλης.

Μια μοναδική εμπειρία είχαν την τύχη να ζήσουν το βράδυ του Σαββάτου όσοι κάτοικοι της Σεβίλλης έτυχε να περάσουν από ένα μικρό δρομάκι της πόλης.

Εκεί, όπου είχε στηθεί ένα εκπληκτικό σκηνικό, με ανθρώπους να αναπαριστούν τον περίφημο πίνακα του Ντιέγο Βελάθκεθ, την «Παράδοση της Μπρέντα»! Τη στιγμή, δηλαδή, που o «Ολλανδός κυβερνήτης του 17ου αιώνα» παρέδιδε την πόλη στις ισπανικές δυνάμεις.

Ρούχα εποχής και... μάσκα!

Βέβαια, οι «πρωταγωνιστές» του πίνακα φορούσαν, εκτός από ρούχα εποχής, και μια πάνινη μάσκα για τον κορονοϊό. Σημεία των καιρών...

«Η παράδοση της Μπρέντα», μία από τις πιο σημαντικές στιγμές του ολλανδικού πολέμου ανεξαρτησίας, απαθανατίστηκε από τον σπουδαίο Ισπανό ζωγράφο το 1635.

Ποιος ήταν ο Βελάθκεθ

Ο Βελάθκεθ, όπως διαβάζουμε στη wikipedia, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους της περιόδου του μπαρόκ, γνωστός κυρίως για τις προσωπογραφίες που φιλοτέχνησε ως καλλιτέχνης της αυλής του βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππου Δ'.

Αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες στην ιστορία της τέχνης, με σημαντική επίδραση στη ζωγραφική του 19ου αιώνα, ειδικότερα στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Αρκετοί καλλιτέχνες της μοντέρνας τέχνης, όπως ο Πάμπλο Πικάσο ή ο Σαλβαδόρ Νταλί, του απέδωσαν, επίσης, φόρο τιμής, αναπαράγοντας ορισμένους από τους διασημότερους πίνακές του.

Το Σάββατο, συμπληρώνονταν 421 χρόνια από τη γέννηση του καλλιτέχνη και για αυτό ο πίνακας πήρε σάρκα και οστά έξω από το σπίτι όπου είχε γεννηθεί.