Κορονοϊός: Έντονη ανησυχία για τις φυλές του Αμαζονίου, εξαπλασιάστηκαν οι θάνατοι σε ένα μήνα (vid)

Gazzetta team
Κορονοϊός: Έντονη ανησυχία για τις φυλές του Αμαζονίου, εξαπλασιάστηκαν οι θάνατοι σε ένα μήνα (vid)
Συναγερμός έχει σημάνει στη Βραζιλία καθώς η έξαρση της πανδημίας της Covid-19, προκαλεί έντονη ανησυχία για τις φυλές του Αμαζονίου, αφού μέσα σ' ένα μήνα οι θάνατοι έχουν εξαπλασιαστεί.

Πολλοί επιδημιολόγοι ήλπιζαν ότι οι απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες ζουν οι φυλές των ιθαγενών του Αμαζονίου στη Βραζιλία, θα τους προστάτευαν από την πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει.

Μέσα σε ένα μήνα οι θάνατοι σχεδόν εξαπλασιάστηκαν, καθώς από 28 στα τέλη του Απριλίου, την 1η Ιουνίου οι θάνατοι έφτασαν τους 182, σύμφωνα με την οργάνωση Articulation of Brazil’s Indigenous Peoples (APIB).

Στο χωριό Σορορό, στην νοτιοανατολική επαρχεία Παρά, ο ιθαγενής Ιταμαρέ Σουρουί είπε ότι ένας ηλικιωμένος, πέθανε και αρκετοί αισθάνονται άρρωστοι, αλλά η κυβέρνηση δεν παρέχει τεστ για να επιβεβαιωθεί εάν έχουν ασθενήσει από κορονοϊό.

«Ζαλίζομαι, έχω πυρετό και πόνους στο στομάχι. Πολλοί στο χωριό είναι άρρωστοι και δεν έχουμε καμία βοήθεια», δήλωσε καθώς το χωριό θρηνεί το χαμό του γηραιότερου μέλους της, του παραμυθά, Γουαρίνι Σορουί που πέθανε την Πέμπτη από πνευμονία.

Τα επίσημα στοιχεία που δίνονται από τη βραζιλιάνικη κυβέρνηση αναφέρουν ότι αριθμός των νεκρών είναι 59, καθώς μετρώνται μόνο όσοι καταγράφονται σε περιοχές ιθαγενών και δεν αφορούν τους ιθαγενείς που έχουν μετοικίσει σε πόλεις.

Οι αριθμοί μπορεί να είναι μικροί σε σχέση με την υπόλοιπη Βραζιλία που αυτή τη στιγμή είναι η δεύτερη χώρα που έχει πληγεί τόσο πολύ από τον νέο κορονοϊό, ωστόσο είναι ενδεικτικά, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς δείχνουν το πλήγμα που μπορεί να επιφέρει στις συγκεκριμένες κοινότητες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν καν στοιχειώδη ιατρική υποδομή και εξοπλισμό.

«Η ασθένεια ισοδυναμεί με θανατική ποινή»

Την Τρίτη ο Παναμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος ανέφερε ότι είναι αρκετά ανήσυχος από την εξάπλωση της επιδημίας μεταξύ των ιθαγενών πληθυσμών του Αμαζονίου.

Ο Ντάγκλας Ροντερίγκες, ένας γιατρός που έχει εργαστεί με φυλές ιθαγενών για 30 χρόνια είπε ότι φοβάται για τα τροπικά δάση στην περιφέρεια Αμαζόνας, καθώς τα μόνα νοσοκομεία, τα οποία έχουν αναπνευστήρες βρίσκονται στην πρωτεύουσα της περιφέρειας, το Μανάους και είναι ήδη υπερπλήρη.

«Στην Αμαζόνας, η ασθένεια ισοδυναμεί με θανατική ποινή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο Πάρκο Ξίνγκου, όπου ζουν 16 φυλές ιθαγενών και μένει και ο Ροντρίγκες, έχει αποκλειστεί η είσοδος σε επισκέπτες ή σε άτομα εκτός της ζώνης και δεν έχουν υπάρξει κρούσματα της νόσου μέχρι στιγμής, ωστόσο ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Οι μόνες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, βρίσκονται στο Μάναους, όπου την περασμένη βδομάδα άνοιξε μία πτέρυγα για τους ιθαγενείς.

Αλλά και η πρόσβαση σε αυτά είναι περίπλοκη . Την Τετάρτη γυναίκες διαμαρτυρήθηκαν έξω από το νοσοκομείο επειδή δεν επετράπη στους σαμάνους της φυλής να μεταφέρουν φυτικά σκευάσματα για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Οι Μουντουρούκου, μία εκ των φυλών του Αμαζονίου έχασε επτά ηλικιωμένους ηλικίας 60-86 ετών από τις 10 Μαΐου εξαιτίας του ιού.

Μία άλλη φυλή, η Ξικρίν στην νότια περιφέρεια Παρά, επίσης υποφέρει. Ο Μπεπ Καρότι, ο 64χρονος αρχηγός της φυλής πέθανε από κορονοϊό την Κυριακή στο χωριό Κατετέ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση οκτώ ωρών από την πιο κοντινή εγκατάσταση νοσοκομείου με Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Την Τρίτη μετά το θάνατο του αρχηγού, ήρθαν στο χωριό δύο φορτηγά του στρατού, τα οποία μετέφεραν διαγνωστικά τεστ, μάσκες και ιατρικό προσωπικό.

Το χωριό έχει πληθυσμό 900 άτομα και μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 54 κρούσματα και πέντε θάνατοι, με τον τελευταίο να είναι ένα παιδί την Τετάρτη.

Πηγή: Reader.gr