Υδροξυχλωροκίνη: Ξεκινούν πάλι οι κλινικές δοκιμές, σάλος με την εταιρεία που τις «απαγόρευσε»!

Gazzetta team
Υδροξυχλωροκίνη: Ξεκινούν πάλι οι κλινικές δοκιμές, σάλος με την εταιρεία που τις «απαγόρευσε»!
Μετά από δημοσίευμα του Guardian, το οποίο βάζει στο «στόχαστρο» την εταιρεία που έδωσε τα στοιχεία προκειμένου να απαγορευθούν οι κλινικές δοκιμές της υδροξυχλωροκίνης ​για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την επανέναρξή τους!

Ραγδαίες οι εξελίξεις με την περίφημη πια υδροξυχλωροκίνη!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών της για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, εννέα μόλις μέρες μετά την αναστολή των δοκιμών αυτών, σε συνέχεια μιας μελέτης στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Μετά την ανάλυση των «διαθέσιμων δεδομένων για τη θνησιμότητα», τα μέλη της Επιτροπής Ασφάλειας και Παρακολούθησης έκριναν «ότι δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης του πρωτοκόλλου» των κλινικών δοκιμών, ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, σε μια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Σάλος με την εταιρεία που έδωσε τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η μελέτη

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ, ωστόσο, φαίνεται πως μόνο τυχαίο δεν είναι που βγαίνει τώρα.

Τις τελευταίες ώρες, και μετά από αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Guardian, υπάρχουν έντονες συζητήσεις για τη δράση της Surgisphere, μιας μικρής αμερικανικής εταιρείας, που έδωσε στοιχεία σε ερευνητές και οδήγησε σε αλλαγή της πολιτικής στη διαχείριση της πανδημίας, τόσο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και κράτη!

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, η εν λόγω εταιρεία παρείχε στους ερευνητές τα στοιχεία που έδειξαν ως επικίνδυνη τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης, με την ιατρική επιθεώρηση να δημοσιεύεται στο The Lancet. Η μεθοδολογία των ερευνητών, αλλά και ο τρόπος συλλογής των δεδομένων προκάλεσε από την αρχή ενστάσεις. Και είναι ενδεικτικό πως το Lancet τήρησε αποστάσεις από την έρευνα που δημοσίευσε σήμερα, προκαλώντας ερωτήματα για την εγκυρότητα των μελετών που φιλοξενούν τα πιο σημαντικά ιατρικά περιοδικά.

Συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και μοντέλο για ενήλικες

Το εντυπωσιακό είναι ότι στους υπαλλήλους της Surgisphere συμπεριλαμβάνεται ένας συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας καθώς και ένα μοντέλο για ενήλικες, ενώ στη σελίδα της στο LinkedIn η εταιρεία έχει λιγότερους από 100 followers και εμφανίζει πέντε εργαζομένους.

Η εταιρεία, σημειώνει ο Guardian, παρείχε στοιχεία σε πολλές μελέτες πάνω στην Covid-19, αλλά δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει ακόμα με επάρκεια τα δεδομένα ή τη μεθοδολογία της, γνωρίζοντας έντονη αμφισβήτηση.

Θυμίζουμε, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πάρει εξαρχής σαφή θέση υπέρ της υδροξυχλωροκίνης και δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις όταν ανακοινώθηκε πως κρίθηκε ακατάλληλη. Ο ίδιος, άλλωστε, είχε αποκαλύψει ότι λάμβανε υδροξυχλωροκίνη προληπτικά.