Έκθεση CIA: Η Κίνα απέκρυψε στοιχεία για τον κορονοϊό και συγκέντρωνε ιατρικό εξοπλισμό

Gazzetta team
Έκθεση CIA: Η Κίνα απέκρυψε στοιχεία για τον κορονοϊό και συγκέντρωνε ιατρικό εξοπλισμό
Το Πεκίνο εισήγαγε περίπου 2.5 δισεκατομμύρια αντικείμενα ιατρικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένων δύο δισεκατομμυρίων μασκών) από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 29 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη Γενική Τελωνειακή Υπηρεσία της Κίνας.

Μία έκθεση της CIA, αναφέρει ότι η Κίνα προσπάθησε να αποτρέψει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από το να σημάνει συναγερμό για την πανδημία του νέου κορονοϊού τον Ιανουάριο, ενώ ταυτόχρονα το Πεκίνο συγκέντρωνε ιατρικό εξοπλισμό απ’ όλο τον κόσμο.

Η έκθεση, το περιεχόμενο της οποίας επιβεβαιώνουν δύο αξιωματούχοι της υπηρεσίας στο περιοδικό Newsweek, αναφέρει ότι η Κίνα απειλείσαι τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι εάν σημάνει μία παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, τότε θα σταματήσει να συνεργάζεται με τον οργανισμό για στην έρευνα του για τον κορονοϊό.

Αυτή ήταν η δεύτερη έκθεση από υπηρεσία πληροφοριών της Δύσης, η οποία κατηγορεί την Κίνα. Η πρώτη ήταν μία αξιολόγηση των υπηρεσιών πληροφοριών της Γερμανίας, η οποία δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και κατηγορούσε τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζίμπινγκ ότι άσκησε προσωπικά πίεση στον επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στις 21 Ιανουαρίου.

Ο ΠΟΥ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι παρενέβη προσωπικά ο Κινέζος πρόεδρος, αλλά δεν σχολίασε συγκεκριμένα την ερώτηση για το εάν Κινέζοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να καθυστερήσουν ή ν’ αλλάξουν την ανακοίνωση της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία».

«Δεν σχολιάζουμε συγκριμένες συζητήσεις με χώρες μέλη αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημία, ο ΠΟΥ λειτούργησε σύμφωνα με την εντολή του σαν ένας τεχνικός οργανισμός που βασίζεται στα στοιχεία και επικεντρώνοντας στην προστασία όλων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στο Newsweek, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ.

«Ο ΠΟΥ βασίζει τις συστάσεις του στην επιστήμη, στις καλύτερες πρακτικές δημόσιας υγείας, σε στοιχεία, δεδομένα και στις συμβουλές ανεξάρτητων ειδικών. Ο δρ. Τέντρος δεν επικοινώνησε με τον πρόεδρο Σι στις 20, 21 ή 22 Ιανουαρίου. Συναντήθηκαν με τον πρόεδρο στις 28 Ιανουαρίου στο Πεκίνο, σε μία συνάντηση όπου δεν συζητήθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία».

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δεν ανέφεραν αν ο πρόεδρος Σι έπαιξε κάποιο ρόλο ώστε να πιέσει τον ΠΟΥ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας σε ενημέρωση του τύπου που πραγματοποίησε τη Δευτέρα και σε απάντηση του δημοσιεύματος του Der Spiegel ανέφερε ότι «ο Κινέζος ηγέτης δεν είχε ούτε καν τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΠΟΥ στις 21 Ιανουαρίου».

Το έγγραφο της CIA, η αναφορά των Γερμανικών υπηρεσιών και μία ακόμα ανάλυση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Κίνα απέκρυψε στοιχεία σχετικά με την πανδημία για να συγκεντρώσει ιατρικό εξοπλισμό από σχεδόν κάθε μέρος του πλανήτη.

Το Πεκίνο εισήγαγε περίπου 2.5 δισεκατομμύρια αντικείμενα ιατρικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένων δύο δισεκατομμυρίων μασκών) από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 29 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη Γενική Τελωνειακή Υπηρεσία της Κίνας. Όμως όταν ο ιός εξαπλώθηκε σχεδόν σε κάθε χώρα του πλανήτη και αφού αρκετές από τις χώρες που την προμήθευαν είχαν ελλείψεις, η Κίνα άρχισε να δίνει ιατρικό υλικό σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Reader.gr