Οι επιστήμονες τράβηξαν μια «τυχερή» φωτογραφία του Δία (pic & vid)

Gazzetta team
Οι επιστήμονες τράβηξαν μια «τυχερή» φωτογραφία του Δία (pic & vid)
Χρησιμοποιώντας την τεχνική της «τυχερής απεικόνισης», οι επιστήμονες τράβηξαν την πιο συγκλονιστική φωτογραφία του Δία από τη Γη!

Οι επιστήμονες που εργάζονται στο τηλεσκόπιο Gemini, στη Χαβάη, «έφτιαξαν» και έδωσαν στη δημοσιότητα την πιο συγκλονιστική φωτογραφία του Δία που έχει τραβηχτεί ποτέ από το έδαφος του πλανήτη μας.

Πρόκειται για μία «τυχερή» φωτογραφία, από την άποψη ότι τραβήχτηκε με την τεχνική της «τυχερής απεικόνισης».

Για να το εξηγήσουμε όσο πιο απλά μπορούμε, αυτή η τεχνική, το λεγόμενο ''lucky imaging'', χρησιμοποιείται στην αστροφωτογραφία και «σβήνει», ουσιαστικά, το θολό αποτέλεσμα μιας φωτογραφίας που έχει τραβηχτεί μέσα από την ταραχώδη ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Αυτή η μέθοδος, δηλαδή, περιλαμβάνει την απόκτηση εκατοντάδων φωτογραφιών με μία high-speed κάμερα, για να χρησιμοποιηθούν, τελικά, μόνο οι πιο ευκρινείς εικόνες, όταν η ατμόσφαιρα της Γης είναι για λίγο καθαρή.

Έτσι και με τον Δία, το τηλεσκόπιο Gemini τράβηξε εκατοντάδες φωτογραφίες με υπέρυθρη ακτινοβολία και μετά από τρία χρόνια επεξεργασίας, οι επιστήμονες παρουσίασαν την πιο ευκρινή εικόνα του «γίγαντα» του ηλιακού μας συστήματος που έχει «βγει» ποτέ από τη Γη!

Όπου βλέπετε έντονο κόκκινο χρώμα, είναι τα σημεία όπου τα σύννεφα και η ομίχλη είναι λιγότερα και «περνάει» το φως, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να μπορούν να δουν τι γίνεται στο εσωτερικό του Δία, ενώ στα μαύρα τμήματα είναι τόσο πυκνά, που δεν φαίνεται τίποτα.

Οι ερευνητές θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει στον πλανήτη και συντηρούνται ακόμη και για αιώνες ολόκληρους οι μεγάλες καταιγίδες -όπως η περίφημη «κόκκινη κηλίδα».