Τι ισχύει για τις μάσκες στην υπόλοιπη Ευρώπη: Πόσο είναι το πρόστιμο και πόσο κοστίζουν

Gazzetta team
Τι ισχύει για τις μάσκες στην υπόλοιπη Ευρώπη: Πόσο είναι το πρόστιμο και πόσο κοστίζουν
Οι μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές σε αρκετές χώρες, τι ισχύει στην Ευρώπη και πόσο καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες αν τους επιβληθεί πρόστιμο.

Οι μάσκες αναμένεται να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων, λόγω του κορονοϊού.

Ακόμα και εκείνοι που απέφευγαν να την φορέσουν, πλέον θα πρέπει να το κάνουν, κυρίως για να προστατευθούν από τον ιό αλλά και επειδή είναι υποχρεωτικό σε κάποιες περιπτώσεις σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην χώρα μας, ενώ οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο.

Ωστόσο αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αφού και σε άλλες χώρες έχουν επιβληθεί ανάλογα μέτρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv, στη Γερμανία αρκετά ομόσπονδα κρατίδια έχουν επιβάλλει τη χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα καταστήματα και στα σούπερ μάρκετ, ενώ κάποια πρόστιμα θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά και θα φτάνουν έως και τις 5.000 ευρώ.

Στο Βερολίνο και στη Βρέμη συστήνεται η χρήση μάσκας, αλλά δεν υπάρχουν πρόστιμα.

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση έβαλε πλαφόν στην τιμή για τις μάσκες, στα 90 λεπτά του ευρώ. Ο λόγος είναι πως παρατηρήθηκαν φαινόμενα αισχροκέρδειας, και συγκεκριμένα έφτασαν να πωλούνται από 40 έως και 1.000 ευρώ.

Κάτι ανάλογο έγινε και στην Ιταλία, όπου η κυβέρνηση έβαλε πλαφόν στα 50 λεπτά του ευρώ για όλες τις μάσκες που θα χρησιμοποιούνται από τις 4 Μαΐου.

Στις Βρυξέλλες είναι απαραίτητες οι μάσκες στα μέσα μεταφοράς, ενώ και στην Τουρκία είναι υποχρεωτική η χρήση τους σε δημόσιους χώρους αλλά και πολυσύχναστους δρόμους.

Στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας χρησιμοποιούσαν μάσκες και πριν από την πανδημία της covid-19.