Κορονοϊός: Απολύμαναν παραλία με χλωρίνη στην Ισπανία!

Gazzetta team
Κορονοϊός: Απολύμαναν παραλία με χλωρίνη στην Ισπανία!
Στην Ισπανία την Κυριακή επετράπη στα παιδιά κάτω των 14 ετών να βγουν έξω μετά από έξι εβδομάδες από την έναρξη του lockdown στη χώρα, έτσι σε μία πόλη της Ανδαλουσίας αποφάσισαν ν’ απολυμάνουν την παραλία με χλωρίνη για να τα προστατέψουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, στη Θαχάρα ντε λος Αντούνιες, κοντά στο Κάντιθ, χρησιμοποίησαν τρακτέρ προκειμένου να απολυμάνουν 2 χιλιόμετρα μίας παραλία το Σάββατο, μία μέρα πριν επετράπη στα παιδιά κάτω των 14 ετών να βγουν έξω για πρώτη φορά πριν την έναρξη του lockdown.

Περιβαλλοντολογικοί σύλλογοι αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί μία «βίαιη καταστροφή» στο τοπικό οικοσύστημα.

Η Μαρία Ντολόρες Ιγκλέσιας, η οποία είναι επικεφαλής μίας περιβαλλοντολογικής ομάδας, η οποία επισκέφθηκε την παραλία στη Θαχάρα ντε λος Αντούνιες για να δει την καταστροφή, τόνισε ότι η χλωρίνη σκότωσε τα πάντα στο έδαφος, και ότι δεν υπήρχαν ούτε έντομα».

Στην παραλία και στους αμμόλοφους που υπήρχαν σ’ αυτήν είχαν δημιουργήσει τις φωλιές τους διάφορα είδη αποδημητικών πουλιών και σύμφωνα με την κυρία Ιγκλέσιας, τουλάχιστον μία φωλιά με αυγά καταστράφηκε από τα τρακτέρ

«Η χλωρίνη χρησιμοποιείται σαν ένα πάρα πολύ ισχυρό απολυμαντικό και είναι λογικό να χρησιμοποιείται σε δρόμους και στην άσφαλτο, αλλά εδώ η καταστροφή ήταν βίαιη. Κατέστρεψαν τους αμμόλοφους και καταστρατήγησαν όλους τους νόμους», είπε σε ισπανικά μέσα.

Ακόμα ανέφερε ότι η άγρια φύση στην παραλία είχε αρχίσει ν’ αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του lockdown.

«Η παραλία έχει το δικό της τρόπο να καθαρίζεται, αυτό δεν ήταν απαραίτητο. Δεν σκέφτηκαν ότι είναι ζωντανό οικοσύστημα και όχι απλά έδαφος».

Ο τοπικός αξιωματούχος Αγκουστίν Κονέχο παραδέχθηκε ότι ήταν μία λάθος κίνηση.

«Παραδέχομαι ότι ήταν ένα λάθος, αλλά έγινε από καλή πρόθεση», είπε. Όπως ανέφερε ο στόχος ήταν να προστατέψουν τα παιδιά που θα πήγαιναν στη θάλασσα μετά από έξι εβδομάδες εγκλεισμού.

Σύμφωνα με την El Pais, η περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας σκέφτεται να τιμωρήσει τις τοπικές αρχές για τις ενέργειες τους.

Μάλιστα η Greenpeace της Ισπανίας έκανε μία σύγκριση με τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρότεινε σε όσους νοσούν από τον κορονοϊό να κάνουν ενέσεις με απολυμαντικό.

«Απολυμαίνοντας παραλίες στη μέση της περιόδου αναπαραγωγής για τα πουλιά ή κατά την ανάπτυξη του δικτύου των ασπόνδυλων που θα υποστηρίξουν το παράκτιο ψάρεμα… δεν είναι μία ιδέα του Τραμπ, αλλά συμβαίνει στη Θαχάρα ντε λος Αντούνιες», ανέφερε σ’ ένα tweet.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος Πέδρο Σάντσεθ παρουσίασε τον οδικό χάρτη της «σταδιακής» άρσης των περιοριστικών μέτρων στη χώρα, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις «φάσεις» και θα έχει ολοκληρωθεί έως τα «τέλη Ιουνίου».

Ο αριθμός των νεκρών από τον Covid-19 στη χώρα έχει φτάσει τους 24.275 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 212.917.

Πηγή: reader.gr