Εντυπωσιακό: Ο πιο πλήρης χάρτης της επιφάνειας της Σελήνης (vid)

Gazzetta team
Εντυπωσιακό: Ο πιο πλήρης χάρτης της επιφάνειας της Σελήνης (vid)
Οι χαρτογράφοι ένωσαν τους χάρτες από την εποχή του προγράμματος «Απόλλων» και έφτιαξαν τον «Ενοποιημένο Χάρτη της Σελήνης», που περιλαμβάνει όλα όσα ξέρουμε για την επιφάνεια του δορυφόρου της Γης!

Έναν εντυπωσιακό «Ενοποιημένο Χάρτη της Σελήνης», όπως τον ονόμασαν, δημιούργησαν το USGS, η NASA και το Lunar Planetary Institute.

Ο χάρτης περιλαμβάνει όλα όσα ξέρουμε για την επιφάνεια του δορυφόρου της Γης από την εποχή του προγράμματος «Απόλλων», τις δεκαετίες 1960 και 1970, με σύγχρονες δορυφορικές παρατηρήσεις.

Όπως μπορείτε να δείτε, οι επιστήμονες έχουν φτιάξει έναν λεπτομερή «κατάλογο» γεωλογικών χαρακτηριστικών, ανάμεσά στα οποία η τοπολογία, η ηλικία και η χημική φύση των πετρωμάτων που βρίσκονται στην επιφάνεια της Σελήνης. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν εφεξής να εντοπίζουν με μεγαλύτερη ευκολία τις επικίνδυνες περιοχές της σεληνιακής επιφάνειας, αλλά και τα κατάλληλα σημεία προσσελήνωσης μελλοντικών αποστολών.

Σύμφωνα με τον Corey Fortezzo, γεωλόγο του USGS και επικεφαλής της συγκεκριμένης εργασίας, «ο χάρτης αποτελεί το αποκορύφωμα ενός εγχειρήματος δεκαετιών. Παρέχει, δε, ζωτικές πληροφορίες για τις νέες επιστημονικές μελέτες, συνδέοντας την εξερεύνηση συγκεκριμένων περιοχών με την υπόλοιπη σεληνιακή επιφάνεια».

Κάθε χιλιοστό του χάρτη αντιστοιχεί σε 5 χιλιόμετρα και η κλίμακα είναι 1:5.000.000, ενώ διαφορετικό χρώμα αντιστοιχεί σε κάθε τύπο πετρώματος, αλλά και τη χρονική περίοδο που σχηματίστηκε.