Ανακαλύφθηκε νέο είδος χελώνας που θυμίζει λασπωμένο βράχο με φύκια πάνω του (pics & vid)

Gazzetta team
Ανακαλύφθηκε νέο είδος χελώνας που θυμίζει λασπωμένο βράχο με φύκια πάνω του (pics & vid)
Υπάρχει και δεύτερος είδος χελώνας matamata στον κόσμο. Και είναι το ίδιο εξωγήινη!

Να και ένα ωραίο νέο μέσα στην πανδημία του κορονοϊού.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες γνώριζαν πως υπάρχει ένα είδος της σπάνιας χελώνας matamata, η οποία ζει στον Αμαζόνιο, παλεύοντας για τη σωτηρία της.

Αυτό το εκπληκτικό πλάσμα, που θυμίζει κάτι μεταξύ Alien από την ομώνυμη ταινία και λασπωμένου βράχου με φύκια πάνω, υπάρχει λόγος που είναι έτσι, σαν πέτρα, και είναι ο προφανής: Η χελώνα στέκεται ακίνητη, περιμένει και έτσι όπως θυμίζει βράχο, το θήραμα έχει γίνει μεζές μέχρι να πάρει χαμπάρι, καθότι η matamata είναι και εξαιρετικά γρήγορη.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, και ο καθηγητής Δρ Uwe Fritz από το Senckenberg Natural History Collections της Δρέσδης, στη Γερμανία, ανακάλυψαν πως υπάρχει και ένας δεύτερος τύπος αυτής της χελώνας, που, επίσης, λέγεται matamata.

Ο Fritz εξήγησε ότι ενώ οι συγκεκριμένες χελώνες είναι γνωστές για την περίεργη εμφάνισή τους και τον τρόπο που τρέφονται, λίγα είναι γνωστά για το DNA τους -για αυτό και το νέο είδος ανακαλύφθηκε μόλις τώρα.

Επειδή προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι χελώνες matamata μπορεί να ποικίλουν στην εμφάνιση, ο Fritz και η ομάδα του μελέτησαν 75 δείγματα DNA, για να δουν αν υπάρχει γενετική διαφορά, και πράγματι υπήρχε. Φαίνεται πως ο διαχωρισμός μεταξύ των δύο ειδών έγινε πριν από 13 εκατομμύρια χρόνια.

Το πρόσφατα ανακαλυφθέν είδος ζει στον ποταμό Ορινόκο, που κατά τα 3/4 βρίσκεται στη Βενεζουέλα και ο υπόλοιπος στην Κολομβία, και στον Ρίο Νέγρο της Αργεντινής.

Ποιος ξέρει, ωστόσο, πού αλλού μπορεί να ευδοκιμεί η matamata.

Την τελευταία πρόταση τη γράψαμε μόνο και μόνο γιατί μας αρέσει πάρα πολύ η λέξη matamata -που για την ιστορία σημαίνει βλέμμα. Και τι βλέμμα...