Βολιβία: Εν μέσω κορονοϊού εντοπίστηκε κρούσμα ιλαράς 20 χρόνια μετά την εξάλειψη της ασθένειας

Gazzetta team
Βολιβία: Εν μέσω κορονοϊού εντοπίστηκε κρούσμα ιλαράς 20 χρόνια μετά την εξάλειψη της ασθένειας
Εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η Βολιβία εντόπισε ένα κρούσμα ιλαράς, 19 χρόνια αφότου εξάλειψε την ασθένεια αυτή, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

«Επί περίπου 20 χρόνια, είχαμε εξαλείψει (την ιλαρά) μολονότι ο ιός επανεμφανίστηκε» στη Λατινική Αμερική, δήλωσε ο εθνικός διευθυντής επιδημιολογίας, Βιρχίλιο Πριέτο, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση Bolivia TV.

Η ασθενής είναι μια 29χρονη παιδίατρος που εργάζεται στην πόλη Σάντα Κρους, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, την περιοχή δηλαδή που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό. Εκεί έχουν καταγραφεί σχεδόν τα μισά από τα 703 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Από την Covid-19 έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα 43 άνθρωποι στη Βολιβία.

Η γιατρός, μολονότι είχε εμβολιαστεί, παρουσίαζε συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, καταρροή και εξάνθημα, εξήγησε ο Πριέτο. Δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε ήλθε σε επαφή με τουρίστες στη χώρα της. Τέθηκε σε καραντίνα και ιχνηλατούνται οι επαφές της.

Η Βολιβία κατάφερε να εξαλείψει την ιλαρά στις αρχές του 21ου αιώνα, χάρη στις τακτικές εκστρατείες εμβολιασμού του πληθυσμού. Το 2016 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την εξάλειψη της ιλαράς από όλη τη Λατινική Αμερική, όμως δύο χρόνια αργότερα επανεμφανίστηκαν κρούσματα στη Βενεζουέλα.