Μάλτα: Έρευνα σε βάρος του πρωθυπουργού για τον θάνατο μεταναστών στη θάλασσα

Gazzetta team
Μάλτα: Έρευνα σε βάρος του πρωθυπουργού για τον θάνατο μεταναστών στη θάλασσα
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας και ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της χώρας κατηγορούνται από μια ΜΚΟ για το γεγονός ότι προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον πέντε μεταναστών στη θάλασσα.

Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα δήλωσε πως η αστυνομική καταγγελία άνοιξε τον δρόμο για τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας σε βάρος του ιδίου, του ταξίαρχου Τζέφρι Κούρμι και του πληρώματος ενός περιπολικού σκάφους των Ενόπλων Δυνάμεων της Μάλτας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Μάλτα διακήρυξε την περασμένη εβδομάδα πως τα λιμάνια της δεν είναι ασφαλή, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και τα έκλεισε. Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα είναι σε θέση να σπεύσει για βοήθεια πλεούμενων σε κίνδυνο.

Η ΜΚΟ «Repubblika» κατέθεσε δύο ξεχωριστές αστυνομικές αναφορές που αφορούν δύο περιστατικά με μετανάστες στη θάλασσα.

Η πρώτη, αφορά στον θάνατο τουλάχιστον πέντε μεταναστών που επέβαιναν σε ένα σκάφος που αφέθηκε να πλέει στα χωρικά ύδατα της Μάλτας, προτού επιστραφεί στη Λιβύη αυτή την εβδομάδα. Άλλοι επτά άνθρωποι αγνοούνται, σύμφωνα με επιζώντες.

Η δεύτερη, διατυπώνεται έπειτα από ισχυρισμούς μιας ΜΚΟ που διαχειρίζεται γραμμή βοήθειας για περιστατικά έκτακτης ανάγκης στη θάλασσα, την «Alarm Phone», σύμφωνα με τους οποίους πλήρωμα των ενόπλων δυνάμεων της Μάλτας προκάλεσε δολιοφθορά σε ένα πλοίο που μετέφερε μετανάστες. Οι μετανάστες αυτοί διασώθηκαν στη συνέχεια.

Η «Repubblika» κάλεσε την αστυνομία να διεξαγάγει έρευνα σε βάρος του Αμπέλα, του Κούρμι και του πληρώματος του στρατιωτικού σκάφους.

Ο Αμπέλα κατηγόρησε τη ΜΚΟ, καθώς και έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης που ανήκει στην ομάδα των δικηγόρων της, ότι αποσπά τη Μάλτα από την εργασία της για την αναχαίτιση της νόσου Covid-19.

«Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα προκειμένου να προστατεύσουμε τη χώρα μας, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να μας κλείσουν στη φυλακή για όλη μας τη ζωή», είπε ο πρωθυπουργός.