Φριχτή πρόβλεψη: Το καλό σενάριο λέει πως τουλάχιστον 300.000 Αφρικανοί αναμένεται να πεθάνουν από τον κορονοϊό!

Gazzetta team
Φριχτή πρόβλεψη: Το καλό σενάριο λέει πως τουλάχιστον 300.000 Αφρικανοί αναμένεται να πεθάνουν από τον κορονοϊό!
Στο κακό σενάριο και αν δεν ληφθούν μέτρα τώρα, πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια Αφρικανοί θα μολυνθούν από τον κορονοϊό και 3,3 εκατομμύρια θα πεθάνουν φέτος!

Σύμφωνα με την UNECA, την Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αφρική, η πανδημία του κορονοϊού είναι πιθανό να στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 300.000 Αφρικανούς, με κίνδυνο να εκθέσει 29 εκατομμύρια κατοίκους της ηπείρου σε συνθήκες ακραίας φτώχειας!

Όπως αναφέρει το Reuters, μάλιστα, ήδη η UNECA έχει ζητήσει ένα δίχτυ ασφαλείας 100 δισεκατομμυρίων για τη «μαύρη ήπειρο».

Οι 54 χώρες της Αφρικής έχουν, μέχρι στιγμής, λιγότερα από 20.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19, ελάχιστα, δηλαδή, σε σχέση με τα δύο εκατομμύρια παγκοσμίως. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τη Μεγάλη Πέμπτη ότι η Αφρική θα μπορούσε να έχει έως και 10 εκατομμύρια κρούσματα σε τρεις με έξι μήνες!

«Για να προστατέψουμε την κοινή μας ευημερία, χρειάζονται τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να φτιάξουμε ένα δίχτυ υγείας και κοινωνικής ασφάλειας», αναφέρει η έκθεση της UNECA.

Αν δεν ληφθούν μέτρα τώρα, η ίδια μελέτη υπολογίζει ότι πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια Αφρικανοί θα μολυνθούν και 3,3 εκατομμύρια θα πεθάνουν φέτος! Η Αφρική έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 1,3 δισεκατομμύρια.

Το καλό είναι πως στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου έχουν ήδη επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, που κυμαίνονται από απαγορεύσεις κυκλοφορίας και ταξιδιωτικές κατευθυντήριες γραμμές σε ορισμένες χώρες έως απόλυτο lockdown σε άλλες.

Ακόμη, όμως και το καλύτερο σενάριο να επικρατήσει, μόλις φτάσει ένα όριο 0,2 θανάτων ανά 100.000 άτομα την εβδομάδα, η Αφρική θα δει, πιθανότατα, 122,8 εκατομμύρια μολύνσεις, 2,3 εκατομμύρια νοσηλείες και 300.000 θανάτους.

Η καταπολέμηση της νόσου, άλλωστε, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, καθώς το 36% των Αφρικανών δεν έχουν στα σπίτια τους κάπου να πλυθούν, 600 εκατομμύρια και πλέον δεν έχουν καν ρεύμα, ενώ η ήπειρος μετρά μόλις 1,8 νοσοκομειακά κρεβάτια ανά 1.000 άτομα. Η Γαλλία, για να καταλάβετε τη διαφορά, έχει 5,98 κρεβάτια ανά 1.000 άτομα. Από την άλλη πλευρά, το 56% του αστικού πληθυσμού είναι συγκεντρωμένο σε υπερπληθείς παραγκουπόλεις και πολλοί άνθρωποι είναι επίσης ευάλωτοι λόγω του HIV/AIDS, της φυματίωσης και του υποσιτισμού.

«Η Αφρική εισάγει το 94% των φαρμακευτικών προϊόντων της», αναφέρει ακόμη η έκθεση, σημειώνοντας ότι τουλάχιστον 71 χώρες έχουν απαγορεύσει ή περιορίσει τις εξαγωγές ορισμένων προμηθειών που θεωρούνται απαραίτητες για την καταπολέμηση της νόσου.

«Σε μια καλύτερη περίπτωση... 44 δισεκατομμύρια δολάρια θα απαιτηθούν για δοκιμές, εξοπλισμό ατομικής προστασίας και για τη θεραπεία όλων εκείνων που χρειάζονται νοσηλεία», σημειώνεται επίσης.

Ωστόσο, αυτά είναι χρήματα που δεν διαθέτει η Αφρική, ενώ η κρίση θα μπορούσε να συρρικνώσει περαιτέρω την οικονομία της ηπείρου έως και 2,6%.