Κορονοϊός: H Mεγάλη Βρετανία ξόδεψε 16 εκατ. για τεστ που είναι ελαττωματικά

Gazzetta team
Κορονοϊός: H Mεγάλη Βρετανία ξόδεψε 16 εκατ. για τεστ που είναι ελαττωματικά
Η Μεγάλη Βρετανία δαπάνησε ένα τεράστιο ποσό για τεστ αντισωμάτων και κατηγορεί τις δύο κινέζικες εταιρείες, από τις οποίες τα προμηθεύτηκε.

Αξιωματούχοι της Κυβέρνησης προσπαθούν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, αφού πλήρωσαν 16 εκατομμύρια λίρες για τεστ κορονοϊού, τα οποία ήταν ελαττωματικά.

Η Downing Street πλήρωσε το τεράστιο αυτό ποσό σε δύο εταιρείες από την Κίνα, σύμφωνα με τους «New York Times», παρά το γεγονός ότι δεν είχε αποδειχθεί αν η τεχνολογία τους ήταν καλή ή όχι. Οι AllTest Biotech και Wondfo Biotech αμφότερες είπαν ότι τα προϊόντα τους πληρούσαν τα πρότυπα υγείας, ασφάλειας και περιβάλλοντος που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας κατέγραψαν τις προδιαγραφές σε ένα χαρτί, ενώ το γραφείο εξωτερικών έστειλε διπλωμάτες στην Κίνα, για να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες όντως υπήρχαν και για να εξετάσουν τα προϊόντα τους.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε, όταν τα τεστ, που υποτίθεται ότι ανίχνευαν αντισώματα για τον κορονοϊό, δεν δούλεψαν, σύμφωνα με ανώτερο δημόσιο υπάλληλο.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας είπε ότι τα αποθέματα αγοράστηκαν με βάση των «ελαχίστων αρχικών όγκων» και είπε ότι όπου οι δοκιμές δεν λειτούργησαν, οι παραγγελίες θα ακυρωθούν και το κόστος θα ανακτηθεί «όπου είναι δυνατόν».

Αφότου οι Βρετανοί αξιωματούχοι διαμαρτυρήθηκαν για τα ελαττωματικά τεστ, οι δύο κινεζικές εταιρείες κατηγόρησαν τους Βρετανούς αξιωματούχους και πολιτικούς για παρανόηση ή υπερβολική χρησιμότητα των δοκιμών.

Η Wondfo είπε στην «Global Times», μια κινεζική εφημερίδα, ότι το προϊόν της προοριζόταν μόνο ως συμπλήρωμα για ασθενείς, που είχαν ήδη δοκιμαστεί θετικοί για τον ιό. Η AllTest είπε με δήλωση της στην ιστοσελίδα της πως οι εξετάσεις «χρησιμοποιήθηκαν μόνο από επαγγελματίες» και όχι από ασθενείς στο σπίτι.

Η εύρεση αντισωμάτων θεωρείται κρίσιμο στάδιο στη μάχη κατά της Covid-19. Σε αντίθεση με τις δοκιμές αντιγόνων, οι οποίες καθορίζουν εάν ένα άτομο έχει βρεθεί θετικό ή αρνητικό στον κορονοϊό, οι δοκιμές αντισωμάτων υποτίθεται ότι μπορούν να ανιχνεύσουν εάν ένα άτομο είχε προσβληθεί από τον ιό και πριν κι έκτοτε έχει αναρρώσει.

Τα τεστ δουλεύουν ανιχνεύοντας στο αίμα ενός ατόμου για αντισώματα, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να γίνουν στο σπίτι.