Κορονοϊός: Ο ιός μεταδίδεται δύο με τρεις μέρες πριν τα πρώτα συμπτώματα σύμφωνα με τους Κινέζους

Gazzetta team
Κορονοϊός: Ο ιός μεταδίδεται δύο με τρεις μέρες πριν τα πρώτα συμπτώματα σύμφωνα με τους Κινέζους
Επιστημονική μελέτη αναφέρει πως οι ασθενείς του κορονοϊού μεταδίδουν τον ιό δύο έως τρεις μέρες πριν τα πρώτα συμπτώματά τους.

Στο συμπέρασμα πως οι ασθενείς του κορονοϊού μπορούν να μεταφέρουν τον ιό δύο έως τρεις μέρες πριν τα πρώτα συμπτώματα, έφτασε επιστημονική μελέτη της Κίνας. Αυτό δείχνει και πάλι πόσο... ύπουλος είναι ο ιός, ενώ εκτιμάται πως οι μισοί άνθρωποι κολλάνε από κάποιον που δεν έχει συμπτώματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Έρικ Λάου του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και του Κέντρου Επιδημιολογίας και Ελέγχου Λοιμωδών Νόσων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Nature Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για 94 ασθενείς με Covid-19, που νοσηλεύθηκαν στο 8ο Λαϊκό Νοσοκομείο της Γκουανγκτσού της Κίνας.

Είχαν πάρει δείγματα από το φάρυγγα ασθενών από την αρχική εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων έως 32 μέρες αργότερα. Αναλύθηκαν 414 δείγματα και παρατηρήθηκε πως οι ασθενείς είχαν την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα στην πολύ αρχική φάση των συμπτωμάτων.

Μετά μελέτησαν ακόμα 77 «ζεύγη μετάδοσης» με κάθε ζεύγος να αποτελείται από δύο ασθενείς με Covid-19 που ένας είχε σχεδόν σίγουρα μολύνει τον άλλον. Από αυτή τη μελέτη φάνηκε πως η μεταδοτικότητα αρχίζει περίπου 2 με 3 μέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και κορυφώνεται μέχρι 7 μέρες πριν την εκδήλωσή τους.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι το 44% των δευτερογενών κρουσμάτων (δηλαδή του δεύτερου μέλους κάθε ζεύγους που κόλλησε από τον πρώτο ασθενή) μολύνθηκαν κατά την προσυμπτωματική φάση, ενώ η μεταδοτικότητα του ιού μειωνόταν γρήγορα μέσα σε επτά μέρες από την έναρξη της λοίμωξης.