Μαρτυρία Έλληνα της Ιρλανδίας στο gazzetta.gr: «Εδώ δεν προσέχουν, έφυγαν στην εξοχή για το Πάσχα»

Παναγιώτης Δαλαταριώφ
Μαρτυρία Έλληνα της Ιρλανδίας στο gazzetta.gr: «Εδώ δεν προσέχουν, έφυγαν στην εξοχή για το Πάσχα»
Ελληνας που ζει και εργάζεται στην Ιρλανδία, στον τομέα των οικονομικών υπηρεσιών, μέσω του gazzetta.gr περιγράφει την χαλαρή στάση που υπάρχει στην χώρα και μιλάει για τον McGregor και την εκστρατεία του για τις συλλήψεις σε όσους δεν μένουν μέσα.

O Γιάννης Γεωργίου, εδώ και σχεδόν 5 χρόνια μένει στην Ιρλανδία, εγαζόμενους στον τομέα των οικονομικών και μέσω του gazzetta.gr περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.

Πως αντιδρά ο κόσμος στα μέτρα; Ελέγχει η αστυνομία; Τι μέτρα έχει πάρει η Κυβέρνηση για να στηρίξει τους εργαζόμενους;

«Ο πληθυσμός είναι περίπου 5.000.000 άνθρωποι και τα κρούσματα είναι περίπου 500. Οι θάνατοι είναι στους 137, ποσοστό μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ελλάδα έχουμε κάτω από 90 με τον διπλάσιο πληθυσμό. Βέβαια, εδώ δεν τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας».

Και εδώ υπάρχει lock down. Βγαίνει έξω μόνο για το σούπερ μάρκετ, για να πας στον γιατρό, στο φαρμακείο και στη δουλειά πηγαίνεις μόνο αν δεν μπορείς να εργαστείς από το σπίτι σου. Όσον αφορά στην άθληση, μπορείς να βγεις αλλά σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από τη μόνιμη κατοικία σου.

Γενικά, δεν έχει ελλείψεις η αγορά - εκτός από μάσκες που δεν έχει σχεδόν καθόλου. Το κράτος ελέγχει τη διανομή γιατί θέλει αν τροφοδοτήσει τα νοσοκομεία».

Που εντοπίζεις το μεγαλύτερο πρόβλημα;

«Το πρόβλημα είναι στην οικονομία. Θα βγει σιγά-σιγά... Προτείνουν να μπορούν οι άνθρωποι να βγουν σε ένα είδος άδειας και να πάρουν ένα ποσοστό του μισθού τους. Οι ωρομίσθιοι έχον τεράστιο πρόβλημα, μέχρι στιγμής 140.000 άτομα έχουν χάσει τη δουλειά τους, το κράτος τους δίνει ένα επίδομα 35 ευρώ για 6 εβδομάδες, τώρα διανύουμε την τρίτη άρα έχουν μπροστά τους άλλες τρεις.

Αναστολή εργασίας κατά κύριο λόγο αναφέρεται κατά κύριο λόγο στους ωρομίσθιους. Όσοι έχουν μηνιαίο μισθό, οι περισσότεροι δουλεύουν από το σπίτι. Τα εργοστάσια δουλεύουν κανονικά, δεν έχουν κλείσει απ' όσο ξέρω. Υποχρεωτική άδεια δεν υπάρχει, προτείνουν... Αλλά δεν ξέρω βέβαια το αν αυτό θα αλλάξει. Επίσης, από την πρώτη στιγμή πάγωσαν όλα τα στεγαστικά δάνεια».

Η αστυνομία ελέγχει αυστηρά; Ο κόσμος πως αντιδρά;

«Η αστυνομία δεν είναι πολύ εμφανής στους δρόμους, δεν έχουν πολλές περιπολίες εδώ που είμαι. Όσον αφορά στον κόσμο, δεν παίρνουν όλοι πολλά μέτρα, ελάχιστοι φορούν μάσκες αλλά η αλήθεια είναι πως την παραγωγή των μασκών την ελέγχει το κράτος και τις διοχετεύει στα νοσοκομεία όπου υπάρχει το πρόβλημα - στην Ιρλανδία υπάρχουν μόνο 300.000 Μ.Ε.Θ.

Αυτοί εδώ έχουν Μεγάλη Εβδομάδα και έφυγαν μαζικά να πάνε στην εξοχή... Απ' αυτό αναμένεται να κάνουν lock down στις επαρχίες.

Ο μέσος όρος θανάτων εδώ είναι 15 άτομα την ημέρα και γύρω στα 50 με 100 διαγνωσμένα τεστ.Σ' αυτό το κομμάτι το πρόβλημα είναι πως επειδή δεν υπάρχουν πολλά τεστ και η αναμονή είναι μεγάλη, λένε στον κόσμο που πιστεύει ότι έχει τα συμπτώματα του ιού, να μείνει στο σπίτι και να απομονωθεί. Ήταν να κάνουν ένα στάδιο διαγνωστικό κέντρο, αλλά δεν προχώρησε αυτό».

Γενικά ο κόσμος εκεί είναι χαρούμενος με την κατάσταση;

«Ο κόσμος γενικά είναι ευχαριστημένος, τους βλέπεις έξω, είναι χαλαροί δεν το έχουν καταλάβει. Στα σούπερ μάρκετ έχει ουρές γιατί κρατάς απόσταση. Είναι χαλαροί, γιατί ακόμη δεν έχουν καταλάβει τί γίνεται».

Ο κόσμος τι λέει για τον McGregor και την προτροπή του να βγει ο στρατός στους δρόμους;

«Δεν έχει χάσει την δημοφιλία του, η ήττα από τον Καμπίπ του στοίχισε κάπως, έχει μεγάλο ρεύμα στην Ιρλανδία, είναι ο δικός τους οπότε δεν ξέρω αν η εκστρατεία του για συλλήψεις τους έχει στοιχίσει. Βέβαια, η νομοθετική ρύθμιση για τις συλλήψεις έγινε την Τρίτη το βράδυ και είναι ακόμη νωπό».