«Λύκος που φοράει προβιά»: Ο κορονοϊός «μεταμφιέζεται» για να επιτεθεί στα κύτταρα (pic)

Gazzetta team
«Λύκος που φοράει προβιά»: Ο κορονοϊός «μεταμφιέζεται» για να επιτεθεί στα κύτταρα (pic)
Μια νέα έρευνα δείχνει πώς ο κορονοϊός μεταμφιέζεται, προκειμένου να ξεγελάσει τα κύτταρα και να τους επιτεθεί. Ποια είναι η αδυναμία του.

Με «λύκο που φοράει προβιά» παρομοιάζει τον κορονοϊό μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον -που και αυτό έχει μπει στη «μάχη» για την ανάπτυξη εμβολίου.

Οι επιστήμονες του εν λόγω πανεπιστημίου ανακάλυψαν ότι ο Sars-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19, επιτίθεται στα ανθρώπινα κύτταρα ανενόχλητος, καθώς περιβάλλεται από μια «ασπίδα» σακχάρων, τις γλυκάνες.

Όπως λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Μαξ Κρίσπιν, ο ιός χρησιμοποιεί ακίδες γλυκοπρωτεΐνης για να «κολλήσει» στα ανθρώπινα κύτταρα πριν εισβάλει στο εσωτερικό τους. Είναι αυτή ακριβώς η «μεταμφίεση» που του επιτρέπει να κρύψει τις ιϊκές πρωτεΐνες από το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και τελικά να το αφοπλίσει.

«Καλυμμένοι με σάκχαρα, οι ιοί είναι σαν λύκοι με προβιά προβάτου», τόνισε ο Κρίσπιν.

Από την άλλη, βέβαια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο κορονοϊός δεν είναι τόσο θωρακισμένος όσο ο HIV για παράδειγμα, που επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα με «μια αληθινά πυκνή επίστρωση από γλυκάνες».

Αυτό σημαίνει πως το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρειάζεται να ξεπεράσει λιγότερα εμπόδια για να τον νικήσει. Επομένως, όσο πιο δυνατό το ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο πιο σίγουρη και η νίκη.