Κορονοϊός: 1,5 εκατ. οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν άστεγες στις ΗΠΑ

Gazzetta team
Κορονοϊός: 1,5 εκατ. οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν άστεγες στις ΗΠΑ
Άστεγες θα κινδυνεύσουν να μείνουν 1,5 εκατ. οικογένειες στις ΗΠΑ εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο αριθμός αυτός των οικογενειών ενδέχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα 8 εκατ. νοικοκυριά που βρίσκονται κοντά στο να χάσουν τα σπίτια τους, καθώς πληρώνουν πάνω από το μισό του εισοδήματός τους σε ενοίκιο, υπογραμμίζουν ειδικοί και οργανώσεις αρωγής σε ιστοσελίδα για τη στέγαση και την πανδημία.

«Είναι ανατριχιαστικός ο αριθμός των ανθρώπων στη χώρα μας που χάνουν τη δουλειά τους, που χάνουν ώρες, που χάνουν το εισόδημά τους», τονίζει η Νταϊάν Γιέντελ, επικεφαλής της Εθνικής Συμμαχίας Στέγασης Χαμηλών Εισοδημάτων.

Ο αριθμός των ανέργων εκτινάχθηκε σε πάνω από 6 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, χωρίς να υπολογίζονται οι εργαζόμενοι στη μη δηλωμένη οικονομία--όπως οι διανομείς και οι οικιακές βοηθοί, οι οποίοι στις ΗΠΑ δεν δικαιούνται να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας. Αυτές οι οικογένειες μπορεί και να ξοδεύουν το 50-70% του εισοδήματός τους στα οικιακά έξοδα και συχνά να μένουν πολλοί μαζί σε υπερβολικά μικρά καταλύματα, τόνισε η Γιέντελ. «Όταν έχεις κατ' αρχάς τόσο μικρά εισοδήματα και πληρώνεις πάνω από τα μισά για μία στέγη πάνω από το κεφάλι σου, τότε πολύ λίγα χρήματα σου περισσεύουν», τόνισε.

Ο αριθμός των οικογενειών που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, αναμένεται να αυξηθεί, είτε λόγω της καθυστέρησης πληρωμής των ενοικίων, είτε γιατί προστίθενται στην στέγασή τους άστεγοι συγγενείς.

«Τι θα συμβεί όταν άνθρωποι που κοιμούνται σε χώρους φιλοξενίας αστέγων δεν έχουν πρόσβαση σε νερό και σαπούνι; Τι θα συμβεί όταν έχουμε εκατ. ανθρώπους που μία ωραία πρωία βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους εν μέσω πανδημίας, όταν η συλλογική μας υγεία εξαρτάται από την ικανότητα παραμονής μας στο σπίτι;» αναρωτήθηκε η Γιέντελ.

Η ίδια εξέπεμψε έκκληση στο Κογκρέσο να εγκρίνει βοήθεια 100 δισ. δολαρίων για την επιδότηση ενοικίου για να βοηθήσει τους χαμηλοεισοδηματίες ενοικιαστές και τους μικροεπιχειρηματίες να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της στέγης τους, που είναι αναγκαία για την επιβίωσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ