Μπόφινγκερ: «Ναι στα κορονοομόλογα για να έχουμε χρήματα στην επόμενη κρίση του ευρώ»

Gazzetta team
Μπόφινγκερ: «Ναι στα κορονοομόλογα για να έχουμε χρήματα στην επόμενη κρίση του ευρώ»
Ο οικονομολόγος και επί σειράν ετών μέλος της επιτροπής σοφών της Γερμανίας Πέτερ Μπόφινγκρ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωζώνη στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού.

Αυτό διότι δεν θα έχει χρήματα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη μελλοντική κρίση του ευρώ.

«Η πρόταση για την χρήση του ΕΜΣ για τη χρηματοδότηση της κρίσης του κορονοϊού παραβλέπει το γεγονός ότι δημιουργήθηκε ως ασφάλεια σε περίπτωση κρίσεων στη νομισματική ένωση. Εάν χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαιά του για την αντιμετώπισης της κρίση του κορονοϊού, θα βρεθούμε με άδεια χέρια στην επόμενη κρίση του ευρώ. Δεδομένου ότι οι αγορές το γνωρίζουν αυτό, η επόμενη κρίση του ευρώ θα έρθει τόσο το ταχύτερο», προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο "Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας" (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND).

Ο επιφανής οικονομολόγος υποστήριξε αντ 'αυτού τα λεγόμενα ομόλογα Covid-19 «τα οποία διαφέρουν θεμελιωδώς από τα ευρωομόλογα που συζητιούνταν στην κρίση του ευρώ το 2011/12. Τότε, μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τα προβλήματα της Ιταλίας ήταν δικό της δημιούργημα με αποτέλεσμα η στήριξη μέσω ευρωομολόγων να έστελνε τα λάθος μηνύματα. Για την κρίση του κορονοϊού δεν μπορεί να θεωρηθεί όμως κανείς υπεύθυνος και η Ιταλία σίγουρα δεν θα προκαλέσει μια νέα επιδημία λόγω των κορονοομολόγων. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα ευρωομόλογα, τα κράτη μέλη του κορονοομολόγου θα μπορούσαν να καθορίσουν από την αρχή επακριβώς πού θα δοθούν τα χρήματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ