«Θα πεθάνουν χιλιάδες», παραδέχεται ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, αλλά επιμένει να μην παίρνει αυστηρά μέτρα (vid)

Gazzetta team
«Θα πεθάνουν χιλιάδες», παραδέχεται ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, αλλά επιμένει να μην παίρνει αυστηρά μέτρα (vid)
Απίστευτη δήλωση από τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, που παραδέχθηκε ότι θα πεθάνουν χιλιάδες πολίτες της χώρας από τον κορονοϊό, επιμένοντας, ωστόσο, στη στρατηγική των «χαλαρών» μέτρων!

Έναν εφιάλτη ετοιμάζεται να ζήσει η Σουηδία -δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού της!

Για να τα πάρουμε από την αρχή, να θυμίσουμε πως η κυβερνητική στρατηγική στη σκανδιναβική χώρα από το ξεκίνημα της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ευρώπη είναι τα «χαλαρά» μέτρα. Μια φιλελεύθερη επιλογή, προκειμένου να μη διαταραχθούν οι κοινωνικές και οικονομικές ισορροπίες.

Κάτι αντίστοιχο, δηλαδή, με την περίπτωση της Βρετανίας, που επέμενε για πολύ καιρό στο μοντέλο της «ανοσίας της αγέλης» και σήμερα το πληρώνει, με εκατοντάδες νεκρούς να ανακοινώνονται καθημερινά...

Σκεφτείτε, μάλιστα, ότι ακόμη και τώρα, που στη σκανδιναβική χώρα τα κρούσματα είναι περισσότερα από 6.000 (612 ήταν μόνο χθες) και οι νεκροί έφτασαν τους 333, ενώ οι «φωνές» για απαγόρευση κυκλοφορίας και περιοριστικά μέτρα πληθαίνουν, τίποτα δεν φαίνεται να επηρεάζει την πολιτική του Στέφαν Λεβέν.

Ούτε καν τα... ίδια του τα λόγια!

Σε μια συγκλονιστική παραδοχή, που έχει προκαλέσει σάλο, ο Λεβέν λέει ότι στη Σουηδία «θα πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι» από τη νόσο Covid-19!

Παραδέχεται, ουσιαστικά, όπως γράφουν Σουηδοί δημοσιογράφοι, ασκώντας του σκληρότατη κριτική, και άσχετα αν ο ίδιος λέει το αντίθετο, πως το σχέδιο απέτυχε!

Λέει χαρακτηριστικά ο 62χρονος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο dn.se: «Θα έχουμε σημαντικά περισσότερους θανάτους (σ.σ. από εδώ και πέρα). Θα μετρήσουμε χιλιάδες νεκρούς. Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό. Άλλες χώρες είχαν ταχύτατη εξάπλωση του ιού, εμείς προσπαθήσαμε με άλλον τρόπο να τον περιορίσουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερους σοβαρά ασθενείς ή λιγότερους νεκρούς. Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα στο υγειονομικό σύστημα να προετοιμαστεί κατάλληλα. Είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς»...

Την ίδια στιγμή, οι Σουηδοί μπορούν ακόμη να πηγαίνουν σε εστιατόρια, καφέ, κομμωτήρια και να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ακόμα και αν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων έχει αυξηθεί, κυρίως στη Στοκχόλμη, που μετρά το 50% και πλέον των θανάτων!

«Δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να κλείσουμε τη Στοκχόλμη τώρα αμέσως», λέει, στον αντίποδα, στο Reuters η Σεσίλια Σόντερμπεργκ-Νάουκλερ, καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska. Είναι μία από τους 2.300 ακαδημαϊκούς που υπέγραψαν ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου μήνα, καλώντας τη να λάβει αυστηρότερα μέτρα, για να προστατεύσει το σύστημα υγείας της χώρας.

«Πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση, δεν μπορούμε να κινούμαστε προς μια κατάσταση, όπου θα επικρατήσει το απόλυτο χάος. Κανείς δεν ακολούθησε αυτόν τον δρόμο, επομένως γιατί εμείς θα πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα τον δοκιμάσουμε, στη Σουηδία, χωρίς τη συναίνεση των πολιτών;», διερωτήθηκε.

Σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Στεφάν Λεβέν ρωτήθηκε αν ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων στους οίκους ευγηρίας της χώρας αποτελεί απόδειξη αποτυχημένης στρατηγικής. «Δεν νομίζω ότι είναι ένδειξη. Έτσι δείχνει η κατάσταση στην Ευρώπη» απάντησε. «Εμείς έχουμε πει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί».

Η Σουηδία έχει επικεντρωθεί στο να απομονώνει και να φροντίζει τους ασθενείς παρά να κλείνει τμήματα της κοινωνίας. Οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων απαγορεύτηκαν, τα λύκεια και τα πανεπιστήμια κάνουν διαδικτυακά μαθήματα και οι αρχές συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν τα άσκοπα ταξίδια...

Αλλά είναι απορίας άξιο, πραγματικά, να βγαίνει ο πρωθυπουργός και να λέει πως θα πεθάνουν χιλιάδες, χωρίς, παράλληλα, να ανακοινώνει αυστηρά μέτρα, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο...