Κορονοϊός: Εκεί που ο ιός δεν έχει φτάσει ακόμα

Gazzetta team
Κορονοϊός: Εκεί που ο ιός δεν έχει φτάσει ακόμα
Μοιάζει απίστευτο αλλά υπάρχουν ακόμα 18 χώρες, όπου ο κορονοϊός δεν έχει εμφανιστεί. Ποιο θα είναι το τελευταίο μέρος που θα φτάσει η πανδημία σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών.

Αν και την Πέμπτη, «έσπασε το φράγμα» του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων κορονοϊού και οι νεκροί σε όλον τον κόσμο ξεπερνούν τις 50.000, υπάρχουν ακόμα κάποιες χώρες οπου ο ιός δεν έχει φτάσει.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, 18 χώρες δεν έχουν ακόμη αναφέρει κρούσμα του covid-19.

Αυτές είναι: Κομόρες, Κιριμπάτα, Λεσότο, Νήσοι Μάρσαλ, Μικρονησία, Ναουρού, Βόρεια Κορέα, Παλάου, Σαμόα, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Νήσοι Σολομώντα, Νότιο Σουδάν, Τατζικιστάν, Τόνγκα, Τουρκμενιστάν, Τουβαλού, Βανουάτου και Υεμένη.

Κάποιες από αυτές είναι πιθανό να έχουν μη καταγεγραμμένα κρούσματα. Η Βόρεια Κορέα, για παράδειγμα έχει επισήμως μηδέν κρούσματα, όσα και η εμπόλεμη Υεμένη.

Οι χώρες όπου ο ιός δεν έχει φτάσει ακόμα είναι κυρίως μικρά νησιά με λίγους επισκέπτες. Για την ακρίβεια επτά από τα δέκα λιγότερο επισκέψιμα μέρη στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, είναι απαλλαγμένα από τον Covid-19. Αυτό συμβαίνει καθώς στην εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης, αυτά τα νησιά είναι ο ορισμός της αυτοαπομόνωσης.

Ένα από αυτά τα νησιά, το Ναουρού στον Ειρηνικό Ωκεανό, βρίσκεται 320 χλμ μακριά από οπουδήποτε και η πιο κοντινή μεγάλη πόλη που συνδέεται μαζί του με απευθείας πτήση είναι το Μπρισμπέιν. Και όμως, ο πρόεδρος έχει ήδη κηρύξει το νησί σε κατάσταση εθνικής ανάγκης.

Είναι το δεύτερο μικρότερο σε έκταση κράτος των Ηνωμένων Εθνών και ένα από τα λιγότερο επισκέψιμα μέρη της Γης.

Κι αν πιστεύετε ότι ένα τόσο απομακρυσμένο μέρος δεν θα χρειαζόταν να πάρει μέτρα για τον κορονοϊό, η πραγματικότητα σας διαψεύδει. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, μια χώρα με ένα νοσοκομείο, χωρίς αναπνευστήρες και με έλλειψη σε υγειονομικό προσωπικό, δεν θα μπορούσε να ρισκάρει.

Έτσι, ήδη από τις 2 Μαρτίου το Ναουρού έκλεισε τα σύνορα σε ταξιδιώτες από την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιταλία και πέντε μέρες αργότερα, προστέθηκε και το Ιράν στη λίστα. Στα μέσα του ίδιου μήνα σταμάτησαν οι πτήσεις προς τα Φίτζι, το Κιριμπάτι και τις Νήσους Μάρσαλ και οι πτήσεις προς το Μπρισμπέιν μειώθηκαν από τρεις την εβδομάδα σε μία το 15ήμερο. Επιπλέον, όλοι όσοι έφταναν στο Ναουρού από την Αυστραλία έμεναν σε καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχεία του νησιού. Όσοι βρίσκονται σε καραντίνα ελέγχονται κάθε μέρα και όταν κάποιος εμφανίσει πυρετό απομονώνεται και εξετάζεται για κορονοϊό.

Και το Ναουρού δεν είναι το μόνο νησί του Ειρηνικού που κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το ίδιο έκαναν Κιριμπάτι, Τόνγκα, Βανουάτου κ.α.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο κορονοϊός θα φτάσει παντού αλλά ποια θα είναι η τελεταία χώρα που θα «επισκεφθεί» ο ιός;

«Θα στοιχημάτιζα ότι θα είναι ένα από τα νησιά του νότιου Ειρηνικού» λέει στο BBC ο Άντι Τάτεμ, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. «Νομίζω ότι κανένα μέρος της Γης δεν θα ξεφύγει από μια τέτοια μολυσματική ασθένεια» λέει. «Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες βασίζονται σε εισαγωγές από το εξωτερικό - είτε πρόκειται για τρόφιμα είτε για αγαθά ή τουρισμό. Και το lockdown αν και μπορεί να είναι αποτελεσματικό, θα καταλήξει καταστροφικό και τελικά θα πρέπει να παύσει» εξηγεί.

Πηγή: Reader.gr