Κορονοϊός: Ανοίγουν τα coffee shops στην Ολλανδία μόνο για πώληση

Gazzetta team
Κορονοϊός: Ανοίγουν τα coffee shops στην Ολλανδία μόνο για πώληση
Μπορεί να έχουν παρθεί περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό στην Ολλανδία, όμως τα coffee shops ανοίγουν ξανά μόνο για αγορά κι όχι για επί τόπου κατανάλωση.

Μια... σημαντική είδηση για τους «μερακλήδες» στην Ολλανδία, καθώς αποφασίστηκε πως ανοίγουν και πάλι τα coffee shops τα οποία είχαν κλείσει λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχει πάρει η ολλανδική κυβέρνηση από τις 15 Μαρτίου λόγω κορονοϊού. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η λειτουργία επιτράπηκε ώστε να αποτραπεί η μαύρη αγορά του προϊόντος.

Βέβαια, δεν θα μπορεί κάποιος να αγοράσει και να καταναλώσει επί τόπου, αλλά μόνο να πάρει και να γυρίσει σπίτι του καθώς συνεχίζουν να ισχύουν τα μέτρα κατά του Covid-19.

«Εκείνο που διαπιστώσαμε ήταν ότι ο κόσμος συνέρρεε στα coffee shops για να αγοράσει κάτι. Αποφασίσαμε την επομένη, μαζί με την κυβέρνηση, τουλάχιστον να μπορεί ο κόσμος να αγοράζει», τονίζει ο δήμαρχος του Ναϊμέγκεν (ανατολικά) Χούμπερτ Μπρουλς, τονίζοντας πως οι αρχές δεν θέλησαν να ωθήσουν την αγορά στην παρανομία. «Είναι μία επιλογή ανάμεσα σε δύο κακά, γιατί από τη μία λέμε να κλείσουν τα coffee shops, αλλά από την άλλη γνωρίζουμε πως το παράνομο εμπόριο θα επιστρέψει», τονίζει.

Στο Jetset coffee shop του Ναϊμέγκεν λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε οι πωλητές κι οι αγοραστές να μην διατρέχουν κίνδυνο μετάδοσης: «απαγορεύεται η είσοδος σε όσους βήχουν ή φτερνίζονται και κατά την είσοδο απαιτείται η απολύμανση των χεριών», τονίζεται σε ειδικές πινακίδες.

Όπως τονίζει ο Σταν Εσμάιγερ, ιδιοκτήτης του διπλανού Kronkel coffee shop «έχουμε πολλούς ανθρώπους που χρησιμοποιούν κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς: ως παυσίπονο, για την σκλήρυνση κατά πλάκας, ασθενείς σε χημειοθεραπεία, που γι'αυτούς είναι ευεργετικό. Επίσης παρέχει ένα αίσθημα χαλάρωσης. Ιδίως σε τούτους τους καιρούς είναι ωραίο να μπορείς να χαλαρώνεις κάποιες στιγμές. Ένας μπορεί να πίνει ένα ποτό, άλλος όμως ανάβει ένα τσιγαράκι», τονίζει.

Στην Ολλανδία επιτρέπεται η πώληση μικρής ποσότητας κάνναβης, ως μέτρο για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και διαχείρισης των κινδύνων για την υγεία. Αποτέλεσμα είναι η χρήση ναρκωτικών στη χώρα να είναι μικρότερη σε σχέση με άλλα κράτη.