Στα «χνάρια» της Ιταλίας και η Ισπανία: «Επιλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει» (vid)

Gazzetta team
Στα «χνάρια» της Ιταλίας και η Ισπανία: «Επιλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει» (vid)
Δραματική είναι η κατάσταση στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, όπως την περιγράφουν μία νοσοκόμα κι ένας γιατρός.

Το «Αποφασίζουμε ποιος θα ζήσει και ποιος όχι» που είχε περιγράψει Έλληνας γιατρός στο Μπέργκαμο της Ιταλίας ζουν στην Ισπανία.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο του Αλμπαθέτε είναι «εφιαλτική», όπως ανεφέρε μια νοσοκόμα στο «Euronews». «Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε πλέον. Χρειαζόμαστε νοσοκομειακά κρεβάτια στο Αλμπαθέτε. Οι ασθενείς που τα χρειάζονται δεν μπορούν να μιλήσουν, να κουνηθούν. Δεν μπορούν να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα. Αποφασίσαμε να το κάνουμε εγώ και οι συνάδελφοί μου».

Ο γιατρός Σεγούρα Μαρτίν είπε: «Είναι σαν πόλεμος. Έχουμε πάρα πολλούς ασθενείς για κάθε γιατρό και νοσοκόμα. Στο τέλος κάθε μέρας, μπορεί να έχεις 40-50 ασθενείς κι έρχονται την ώρα που δουλεύεις. Είναι αδύνατο να δουλέψεις με τέτοιο αριθμό ασθενών να καταφτάνει. Βάζεις τον έναν δίπλα στον άλλον. Κάποιος μπορεί να έχει λίγο πυρετό και κάποιος να πεθαίνει. Είναι τραγικό.

Το πρόβλημα είναι πως αν εκδηλώσεις πνευμονία και δεν υπάρχει αναπνευστήρας, θα πεθάνεις. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Κάποιες φορές διαλέγουμε ασθενείς. Κάποιος πρέπει να προηγηθεί, κάτι που απέχει από τις αρχές μας. Σε όλη την επαγγελματική μας ζωή, για τους γιατρούς δεν μετρά το φύλο ή η καταγωγή. Το μόνο που μετρά είναι ο ασθενής, όμως όχι σε αυτή τη φάση. Πρέπει να επιλέξουμε. Είναι τραγικό και αυτό είναι ψυχολογικό βάρος για τους γιατρούς και τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Κάποιοι από αυτού βρίσκονται στο όριο της ψυχολογικής κατάρρευσης».