Μαρτυρία στο gazzetta από το Λονδίνο: «Το λάθος με το μετρό και ο... συμβουλευτικός ρόλος της Αστυνομίας»

Μαρτυρία στο gazzetta από το Λονδίνο: «Το λάθος με το μετρό και ο... συμβουλευτικός ρόλος της Αστυνομίας»
Ο Γιάννης Σαρηγιάννης ζει και εργάζεται στην αντίστοιχη ΔΕΗ του Λονδίνου και μέσω του gazzetta, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Τα λάθη της Κυβέρνησης με το μετρό και τα μέτρα, οι παροχές της Κυβέρνησης και η Αστυνομία που απλά σου λέει «πήγαινε σπίτι».

Τα τελευταία 8 χρόνια της ζωής του ζει και εργάζεται στην Αγγλία.

Τα πρώτα 5,5 ήταν στο Νιούκαστλ και τα τελευταία 3 στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο Γκρίνουιτς.

Ο Γιάννης Σαρηγιάννης είναι στο τμήμα planning της UK Power Networks (σ.σ. αντίστοιχη ΔΕΗ του Λονδίνου).

«Σκοπός μας είναι αυτό που λένε να "κρατάμε τα φώτα ανοιχτά" οπότε έχουμε άδεια πιο ελεύθερης μετακίνησης. Όσοι είμαστε σε ρόλους γραφείου σαν εμένα, δουλεύουμε από το σπίτι βέβαια. Γενικά οι νέες κατασκευές έχουν παγώσει στην χώρα οπότε θα μειωθεί και η δουλειά μας - αν δεν χαθεί», εξηγεί στο gazzetta.gr γεμάτος αγωνία για το αβέβαιο μέλλον ο Γιάννης και και στέκεται στα οικονομικά μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι στιγμής:

«Οικονομικά μέτρα νομοθέτησαν ότι για επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν το προσωπικό, θα δίνει το κράτος μέχρι το 80% του μισθού (με όριο τις £2500 το μήνα). Θα δώσουν και το 80% του ποσοστού επί των κερδών για ελεύθερους επαγγελματίες αλλά αυτό θα αργήσει να μπει, όπως λένε».

Στο μετρό γιατί γίνεται αυτός ο χαμός;

«Το μετρό λειτουργεί στο Λονδίνο γιατί είναι το μόνο μέσο που σε πάει παντού. Έκαναν το λάθος, για μένα, να μειώσουν τα ωράρια, όποτε essential workers όπως για παράδειγμα ιατρικό προσωπικό έπρεπε να στοιβαχτούν. Αν επαναφέρουν τα νορμάλ ωράρια θα είναι ΟΚ».

Το λάθος που έγινε στην αρχή ποιο ήταν;

«Αν δεν είχαν χάσει ένα κρίσιμο σαββατοκύριακο θα ήταν σχετικά καλά στην Αγγλία. Γενικά και τώρα δεν έχει ξεφύγει η κατάσταση αλλά αναμένουν σε 2 βδομάδες μεγάλο peak (έξαρση).

Στην αρχή θεωρούσαν ότι δεν υπάρχει μεγάλο ρίσκο να κολλήσει ο κόσμος. Οπότε ενώ ήδη είχε αρχίσει ο πανικός στην Ιταλία και αλλού, επέτρεψαν μέχρι να γίνουν συναυλίες των 20.000 θεατών, Μαραθώνιοι και ο αγώνας της Λίβερπουλ με την Ατλέτικο

Μετά υιοθέτησαν μια θεωρία περί "herd immunity" (ανοσία αγέλης) σύμφωνα με την οποία αν κολλήσει το 60% του πληθυσμού, εξασθενεί γρήγορα ο ιός και δεν μεταδίδεται. Αυτό ακόμα δεν το έχουν απορρίψει αλλά γενικά έχουν βάλει την χώρα σε lockdown οπότε αυτή η στρατηγική ήταν - αυτό που λέμε - "κωλοτούμπα"».

Η κατάσταση τώρα πως είναι; Κυκλοφορεί κόσμος;
«Σαν lockdown, γενικά επιτρέπεται να βγαίνεις για σουπερμάρκετ/φαρμακείο, για δουλειά αν είναι απολύτως απαραίτητη και για μια φορά τη μέρα άθληση. Δεν αστυνομεύεται αυτό με κάποιο σύστημα sms όμως, είναι στην ευχέρεια του κόσμου
Και ούτε η αστυνομία είναι στους δρόμους. Ετσι κι αλλιώς ο ρόλος της εκ φύσεως στην Αγγλία δεν είναι παρεμβατικός αλλά "συμβουλευτικός", δηλαδή απλά θα σου πουν "πήγαινε σπίτι". Χθες νομοθέτησαν για επιβολή προστίμων αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα εφαρμοστεί σκληρά αυτό».
Κάτι θετικό στην Αγγλία υπάρχει;
Τώρα, στα καλά της υπόθεσης είναι ότι έχουν έτοιμο τεστ αντισωμάτων για για το ευρύ κοινό σύντομα. Αυτό θα δείχνει αν το πέρασες στο προηγούμενο διάστημα (όχι αν το έχεις live) και αν έχεις αναπτύξει αντισώματα. Αν ναι, τότε μπορείς να γυρίσεις στη ζωή/δουλειά σου με ασφάλεια