Εφιαλτική εκτίμηση: Χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό, θα πέθαιναν 40 εκατ. άνθρωποι

Gazzetta team
Εφιαλτική εκτίμηση: Χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό, θα πέθαιναν 40 εκατ. άνθρωποι
Σύμφωνα με το Imperial College, τουλάχιστον 40 εκατομμύρια άνθρωποι θα πέθαιναν από τον κορονοϊό αν δεν λαμβάνονταν μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας!

Μια ανατριχιαστική εκτίμηση κάνει το Imperial College του Λονδίνου σε μελέτη του, την οποία δημοσίευσε χθες στην ιστοσελίδα του ιδρύματος.

Επιστήμονες, λοιπόν, από το Αυτοκρατορικό Κολέγιο της βρετανικής πρωτεύουσας, αναφέρουν πως αν δεν λαμβάνονταν καθόλου μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, θα πέθαιναν 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο μόνο φέτος από τη νόσο Covid-19! Εκτιμούν, μάλιστα, πως οι μολύνσεις θα έφταναν τις επτά δισεκατομμύρια.

Υποστηρίζουν, δε, στην ίδια μελέτη, ότι αν τα μέτρα προστασίας ληφθούν έγκαιρα, όταν οι θάνατοι θα είναι στο 0,2 ανά 100.000 κατοίκους/εβδομάδα, τότε θα μπορούσαν να σωθούν έως και 38,7 εκατομμύρια ζωές. Αν, όμως, τα μέτρα προστασίας ληφθούν όταν ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί, στους 1,6 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους/εβδομάδα, τότε οι ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν θα ήταν 30,7 εκατομμύρια. Μιλάμε, δηλαδή, για διαφορά σχεδόν 8 εκατομμυρίων ψυχών!

Πάντως, η πανδημία θα μπορούσε να σκοτώσει έως και 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο ακόμη και με τη λήψη πολύ αυστηρών μέτρων...

Οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, πως η υπόθεση αυτή βασίζεται σε μαθηματικές προσομοιώσεις, βασισμένες σε όσα ήταν γνωστά σε μια δεδομένη χρονική στιγμή για την ασθένεια Covid-19 (μεταδοτικότητα, θνησιμότητα κ.α.) και για τον λόγο αυτό δεν αποτελεί «πρόβλεψη», αλλά εκτίμηση.

Σε προηγούμενη μελέτη του, το Imperial College εκτιμούσε ότι η πανδημία θα μπορούσε να στερήσει τη ζωή σε 510.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και να πλήξει το 81% του πληθυσμού του χωρίς τη λήψη μέτρων προστασίας.

Θυμίζουμε, η βρετανική κυβέρνηση, μόλις πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας, αφότου δέχθηκε σφοδρή κριτική για την κωλυσιεργία της, και ενώ στις αρχές του μήνα φαινόταν πως θα ακολουθούσε τη στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης».

Ευτυχώς, άλλαξε γνώμη...