Οι επιστήμονες λένε πως όσοι οδηγούν ακριβά αυτοκίνητα είναι πιθανότατα οι χειρότεροι

Gazzetta team
Οι επιστήμονες λένε πως όσοι οδηγούν ακριβά αυτοκίνητα είναι πιθανότατα οι χειρότεροι
Η επιστήμη μίλησε: Όσοι οδηγούν ακριβά αυτοκίνητα είναι λίγο τραγικοί στη συμπεριφορά τους...

Δεν υιοθετούμε, μεταφέρουμε απλά τη θέση της επιστήμης: Οι οδηγοί των ακριβών αυτοκινήτων είναι οι χειρότεροι!

Μια νέα μελέτη αποδεικνύει πως οι οδηγοί των φανταχτερών οχημάτων είναι λιγότερο πιθανό να σταματήσουν και να επιτρέψουν στους πεζούς να διασχίσουν τον δρόμο -με την πιθανότητα ότι θα επιβραδύνουν να μειώνεται κατά 3% για κάθε επιπλέον 1.000 δολάρια της αξίας του οχήματός τους!

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας, εξέφρασαν την εικασία ότι οι ιδιοκτήτες ακριβών αυτοκινήτων «νιώθουν μια αίσθηση υπεροχής έναντι των υπολοίπων στους δρόμους» και είναι «λιγότερο ικανοί» να σκεφτούν τους πεζούς.

Κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, αφού ζήτησαν από εθελοντές να περάσουν εκατοντάδες φορές το πεζοδρόμιο, φωτογραφίζοντας και αναλύοντας τις αντιδράσεις των οδηγών αυτοκινήτων. Χρησιμοποίησαν έναν λευκό και έναν μαύρο άνδρα και μία λευκή και μία μαύρη γυναίκα -διαπιστώνοντας, μάλιστα, ότι τα αυτοκίνητα σταματούσαν πιο συχνά για τους λευκούς και τις γυναίκες!

Τα οχήματα, συγκεκριμένα, σταμάτησαν στο 31% του συνολικού χρόνου τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους λευκούς συμμετέχοντες, σε σύγκριση με το 24% του χρόνου για τους άνδρες και το 25% για τους μαύρους εθελοντές.

Αυτό, ωστόσο, που εντόπισαν οι ερευνητές, είναι το γεγονός ότι, όσο πιο ακριβό ήταν το αυτοκίνητο, τόσο πιο πιθανό ήταν να μη σταματήσει για κανέναν...

Αυτή η συσχέτιση, πάντως, για τη συμπεριφορά των οδηγών ακριβών αυτοκινήτων, δεν είναι καινούργια. Μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο φινλανδικό περιοδικό Μεταφορών και Υγείας τον περασμένο μήνα, διαπίστωσε ότι οι άνδρες, που διαθέτουν φανταχτερά οχήματα, είναι πιο πιθανό να είναι «πεισματάρηδες, δυσάρεστοι και ανυπόφοροι». Σύμφωνα με την έρευνα -σε 1.892 οδηγούς- του πανεπιστημίου του Ελσίνκι, εκείνοι που θεωρούνταν ότι έχουν πιο δυσάρεστα χαρακτηριστικά γνωρίσματα «είχαν ακριβά αυτοκίνητα».

«Παρατήρησα ότι εκείνοι που ήταν πιο πιθανό να περάσουν με κόκκινο, να μη δώσουν προτεραιότητα στους πεζούς και, γενικώς, να οδηγούν απερίσκεπτα και πολύ γρήγορα, ήταν συχνά όσοι οδηγούσαν γρήγορα γερμανικά αυτοκίνητα», δήλωσε ο Jan-Erik Lönnqvist του πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

Όπως είπε, σκοπεύει τώρα να ανακαλύψει τι είδους άτομο είναι πιο πιθανό να αγοράσει ένα ακριβό αυτοκίνητο. «Οι απαντήσεις ήταν ξεκάθαρες: Οι εγωκεντρικοί άνδρες, που είναι πεισματάρηδες, δυσάρεστοι και ανυπόφοροι, είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν αυτοκίνητο υψηλού επιπέδου όπως Audi, BMW ή Mercedes».

«Αυτά τα χαρακτηριστικά εξηγούν την επιθυμία τους να έχουν προϊόντα ακριβά και τα ίδια χαρακτηριστικά εξηγούν, επίσης, γιατί αυτοί οι άνθρωποι παραβιάζουν τους κανόνες κυκλοφορίας πιο συχνά από τους άλλους», πρόσθεσε ο Lönnqvist.

Υπάρχουν άνθρωποι, φυσικά, με συνείδηση, που αναζητούν ακριβά μοντέλα. Αυτοί, σύμφωνα με τον Lönnqvist, είναι «άτομα, κατά κανόνα, σεβαστά, φιλόδοξα, αξιόπιστα και οργανωτικά. Φροντίζουν τον εαυτό τους και την υγεία τους και συχνά αποδίδουν καλά στην εργασία τους».