Εξαπλώνεται στην Ευρώπη ο κοροναϊός: Κρούσματα και σε Ελβετία και Ισπανία, 11 νεκροί στην Ιταλία

Gazzetta team
Εξαπλώνεται στην Ευρώπη ο κοροναϊός: Κρούσματα και σε Ελβετία και Ισπανία, 11 νεκροί στην Ιταλία
Μετά την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κροατία και την Αυστρία, τα πρώτα κρούσματα του κοροναϊού έκαναν την εμφάνιση τους και στην Ελβετία και στην Ισπανία.

Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, σε μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Ιταλία.

Το πρώτο κρούσμα «έχει επιβεβαιωθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος τύπου των ομοσπονδιακών αρχών υγείας.

Το κρούσμα εντοπίστηκε στο ιταλόφωνο καντόνι Τιτσίνο, που συνορεύει με την Ιταλία, έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές στον ιστότοπο του καντονιού.

Κρούσματα του covid-19 έχουν καταγραφεί στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία.

Αν και από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας της χώρας αποφεύγει, προς το παρόν, να πει πού ακριβώς έχει καταγραφεί το πρώτο κρούσμα, το ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS μετέδωσε, επίσης, πως οι αρχές στο Τιτσίνο επιβεβαίωσαν ότι το πρώτο κρούσμα του κινεζικού ιού έχει εντοπιστεί στην περιοχή τους.

Πρώτο κρούσμα στην ηπειρωτική Ισπανία – Τέσσερα συνολικά

Οι ισπανικές υγειονομικές αρχές εντόπισαν ένα κρούσμα του νέου κοροναϊού στην Καταλονία, το πρώτο που καταγράφεται στην ηπειρωτική Ισπανία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia.

Το κρούσμα είναι το τέταρτο της χώρας έπειτα από τρεις τουρίστες από την Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία που εντοπίσθηκαν στα Κανάρια Νησιά και τη Μαγιόρκα να έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Νωρίτερα ένα ξενοδοχείο στις Κανάριες Νήσους τέθηκε σε αποκλεισμό έπειτα από τον εντοπισμό ενός κρούσματος του κοροναϊού μια ημέρα νωρίτερα, γράφει την Τρίτη η εφημερίδα El Pais.

Οι ισπανικές υγειονομικές ανέφεραν ότι εκατοντάδες τουρίστες και προσωπικό του ξενοδοχείου υποβάλλονται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί.

«Ελέγχουμε όσους ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή, περιλαμβανομένων όσων βρίσκονται στο ξενοδοχείο», δήλωσε μια εκπρόσωπος της περιφερειακής διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας της Ισπανίας στα Κανάρια Νησιά.

Σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους η εφημερίδα El Mundo, ανέφεραν πως πρόκειται για Ιταλό γιατρό ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές στην Ισπανία.

Ο άνδρας παραμένει σε απομόνωση και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων μαζί με τα δείγματα θα σταλούν στη Μαδρίτη για να υποβληθούν σε δεύτερη ανάλυση, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο των ισπανικών υγειονομικών αρχών σε περιπτώσεις ύποπτων κρουσμάτων του COVID-19, διευκρίνισε η περιφερειακή διεύθυνση του υπουργείου Υγείας της Ισπανίας στα Κανάρια Νησιά με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο Ιταλός είναι το πρώτο πρόσωπο που επαληθεύεται ότι έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό στην Ισπανία. Το δεύτερο κρούσμα που επαληθεύτηκε ήταν Βρετανός που παραθέριζε στη Μαγιόρκα την 9η Φεβρουαρίου· το πρώτο κρούσμα ήταν ένας Γερμανός στο νησί Λα Γομέρα, στα Κανάρια, την 1η Φεβρουαρίου.

Πρώτα κρούσματα σε Αυστρία και Κροατία

Η Αυστρία επιβεβαίωσε τα δύο πρώτα κρούσματα κορονοϊού και οι δύο ασθενείς είναι Ιταλοί και ζουν στην επαρχία του Τιρόλου.

Πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα 24 ετών από τη Λομβαρδία και οι δύο βρίσκονται σε καραντίνα σε νοσοκομείο στο Ίνσμπρουκ και είναι σε καλή κατάσταση.

Και οι δύο βρισκόταν μέχρι την Παρασκευή στη Λομβαρδία και πλέον δεν έχουν πυρετό.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού Covid-19.

Πρόκειται, όπως είπε, για νεαρό άνδρα που έχει ήπια συμπτώματα της νόσου και έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο «Fran Mihaljevic» στο Ζάγκρεμπ, όπου και είναι απομονωμένος.

Ο κ. Πλένκοβιτς τόνισε ότι η Κροατία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα θωράκισης της χώρας από τον κοροναϊό.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο συντονισμός των δραστηριοτήτων της με την ιταλική κυβέρνηση, σημείωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός.

Στους 11 οι νεκροί στην Ιταλία

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον κοροναϊό πέθαναν στη βόρεια Ιταλία, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Έτσι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 11, κάτι που σημαίνει ότι στην Ιταλία έχει εκδηλωθεί το χειρότερο ξέσπασμα της ασθένειας του Covid-19 στην Ευρώπη.

Ο Άντζελο Μπορέλι δήλωσε στον Τύπο ότι οι τρεις νεκροί ήταν ηλικίας περίπου 80 ετών και προέρχονταν από την πλέον πληγείσα περιοχή, τη Λομβαρδία. Το τελευταίο θύμα είναι μία γυναίκα στην περιφέρεια Βενετο. Ακόμα πρόσθεσε ότι αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 322, στη μεγάλη πλειονότητά τους καταγράφονται στον βορρά της χώρας.

Παράλληλα, τρία νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Σικελία της Κάτω Ιταλίας, δυο στην κεντρική περιοχή της Τοσκάνης και ένα στην Λιγουρία, με πρωτεύουσα την Γένοβα.

Πώς εξαπλώθηκε ο ιός στην Ιταλία

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, ο κοροναϊός εξαπλώθηκε στη γειτονική μας χώρα από ένα νοσοκομείο που δεν τήρησε το πρωτόκολλο ασφαλείας.

Ο Κόντε ανέφερε ότι ο κοροναϊός εξαπλώθηκε γιατί «ένα νοσοκομείο δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο» και πρόσθεσε πως οι περιφέρειες είναι αρμόδιες για τη δημόσια υγεία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί πως σε περίπτωση που εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός η κυβέρνηση στη Ρώμη ενδέχεται να επέμβει και να αναλάβει τον συνολικό συντονισμό.

Τα ράφια στα σούπερ μάρκετ είναι άδεια, αφού εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν τις τελευταίες μέρες να αγοράσουν τα… πάντα, φοβούμενοι πως οι συνθήκες απομόνωσης είτε θα κρατήσουν καιρό είτε θα επεκταθούν ακόμη περισσότερο από τη λεγόμενη «κόκκινη ζώνη», δυτικά του Μιλάνου όπου 50.000 πολίτες ζουν σε συνθήκες καραντίνας.

Πρώτο κρούσμα στη Ρουμανία

Η Ρουμανία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού. Πρόκειται για έναν άνδρα που επέστρεψε πριν από τρεις εβδομάδες από την Ιταλία, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Realitatea Plus, επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές.

Σύμφωνα με το Realitatea, ο ασθενής έχει τεθεί σε καραντίνα στο νοσοκομείο «Matei Bals» του Βουκουρεστίου. Αξιωματούχοι στο νοσοκομείο δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμοι να σχολιάσουν την κατάσταση.

Θα εξεταστούν οι επιβαίνοντες στο αεροπλάνο που προσγειώθηκε στην Άγκυρα

Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά θα εξεταστούν για κοροναϊό, οι επιβάτες της πτήσης που προσγειώθηκε εκτάκτως στην Άγκυρα.

«Αποφασίσαμε να προσγειωθεί αυτό το αεροπανό από την ειδική πτήση που μετέφερε Τούρκους επιβάτες από την Τεχεράνη επειδή μάθαμε ότι πολλοί είχε επισκεφτεί την πόλη Κομ και έφεραν συμπτώματα κρυολογήματος. Παρόλο που οι προετοιμασίες στην Κωνσταντινούπολη ήταν έτοιμες, αποφασίσαμε να προσγειωθεί στην Άγκυρα, επειδή το έμπειρο ιατρικό προσωπικό ήταν έτοιμο για τους βάλει σε καραντίνα. Για να αποφύγουμε οποιοδήποτε ρίσκο το πλήρωμα και οι επιβάτες θα μπουν σε καραντίνα σε νοσοκομείο που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί».

«Από τους 140 ανθρώπους, 132 επιβάτες και τα οκτώ μέλη του πληρώματος, υπήρχαν τέσσερις ασθενείς οι οποίοι είχαν βήχα και δύο με πονόλαιμο. Αλλά δεν είχαν πυρετό και ήταν σε καλή κατάσταση. Όλα πηγαίνουν βάσει διαδικασίας και πιστεύω ότι τις επόμενες ώρες θα έχουμε αποτελέσματα».

Πηγή: Reader.gr