Ισραήλ: Σε καραντίνα δεκάδες μαθητές που ήρθαν σε επαφή με Νοτιοκορεάτες προσκυνητές στους Αγίους Τόπους

Gazzetta team
Ισραήλ: Σε καραντίνα δεκάδες μαθητές που ήρθαν σε επαφή με Νοτιοκορεάτες προσκυνητές στους Αγίους Τόπους
Περί τους 200 ισραηλινοί μαθητές και εκπαιδευτικοί εκλήθησαν να παραμείνουν στα σπίτια τους επί 14 ημέρες, αφού ήρθαν σε επαφή με Νοτιοκορεάτες τουρίστες που επισκέφτηκαν τους Αγίους Τόπους και έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό Covid-19.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε τη συγκρότηση υπουργικής επιτροπής «για την καθημερινή διαχείριση αυτής της σοβαρής απειλής», έπειτα από συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας και της ασφάλειας.

Η ανακοίνωση έγινε μετά την εντολή που δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας για 180 μαθητές σχολείων, 18 εκπαιδευτικούς και έναν φύλακα ασφαλείας να παραμείνουν στα σπίτια τους για 14 ημέρες, αφού πρόσφατα διασταυρώθηκαν κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών εκδρομών με τους χριστιανούς προσκυνητές από τη Νότια Κορέα.

Δεκαοκτώ από τους τουρίστες αυτούς διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό μετά την επιστροφή του στην Νότια Κορέα, ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Παιδείας.

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανάρτησε στην ιστοσελίδα του τη λεπτομερή διαδρομή των Νοτιοκορεατών τουριστών, που έκαναν προσκύνημα στους Αγίους Τόπους.

Οι Νοτιοκορεάτες προσκυνητές επισκέφτηκαν ορισμένους από τους πιο πολυσύχναστους τόπους, όπως ο Ναός του Παναγίου Τάφου στην παλιά Ιερουσαλήμ και η Σπηλιά των Πατριαρχών στην Δυτική Οχθη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ.

Εξάλλου, 200 μη Ισραηλινοί επιβάτες αεροπλάνου προερχόμενοι από την Σεούλ δεν έγιναν δεκτοί για αποβίβαση στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, καθώς οι ισραηλινές αρχές εφαρμόζουν νέα μέτρα απαγόρευσης εισόδου στο ισραηλινό έδαφος για να αντιμετωπίσουν το κίνδυνο της επιδημίας.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση εισόδου θα εφαρμοστεί και για τους μη Ισραηλινούς επιβάτες, που θα προέρχονται από την Ιαπωνία.

Ταυτόχρονα, 14ήμερη καραντίνα θα είναι υποχρεωτική για κάθε Ισραηλινό πολίτη που θα επιστρέφει από την Ιαπωνία, την Κίνα, την Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊλάνδη.

«Και κάθε άτομο που έχει διαμείνει στην Ταϊβάν, την Ιταλία ή την Αυστραλία κατά την διάρκεια των 14 τελευταίων ημερών και θα εμφανίζει τα συμπτώματα της ασθένειας, θα εξετάζεται», ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.

«Η ισραηλινή αστυνομία έχει αναπτύξει τις αναγκαίες μονάδες για την περίπτωση που πολίτες δεν θα υπακούσουν στις οδηγίες», προειδοποίησε ο Γκιλάντ Ερντάν, υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας.

Προειδοποίησε επίσης για οποιαδήποτε απόπειρα διατάραξης της διαδικασίας των εκλογών της 2ας Μαρτίου με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Μάι Αλ -Κάιλα δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα του Covid-19, προσθέτοντας ότι υπάρχει συντονισμός των παλαιστινιακών αρχών με την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Ισραήλ για την διαχείριση της απειλής της επιδημίας. Διευκρίνισε, δε, ότι η συνεργασία με το Ισραήλ «δεν αφορά παρά τον ιό».