Ελέφαντες νάνοι σε μέγεθος γαϊδάρου περιπλανιόντουσαν σε νησιά της Μεσογείου 800.000 χρόνια

Gazzetta team
Ελέφαντες νάνοι σε μέγεθος γαϊδάρου περιπλανιόντουσαν σε νησιά της Μεσογείου 800.000 χρόνια
Τα πρώτα απολιθώματα των προϊστορικών νάνων ελεφάντων βρέθηκαν στην Ινδία.

Οι προϊστορικοί «νάνοι» ελέφαντες σε μέγεθος μικρών γαϊδάρων περιπλανιόντουσαν σε νησιά της Μεσογείου, ενώ οι «συγγενείς» τους ήταν γίγαντες με διογκωμένες κεφαλές.

Οι επιστήμονες έχουν συζητήσει εδώ και καιρό εάν αυτά τα απολιθώματα των ελεφάντων που βρέθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ασία ήταν όλα τα ίδια ή ανήκουν σε δύο ή περισσότερα είδη.

Εκτός από τις έντονες διαφορές μεγέθους τους, οι προϊστορικοί ελέφαντες, γνωστοί ως «Palaeoloxodon», είχαν διαφορετικά κρανία και οστά που προεξείχαν από τα μέτωπά τους.

Τα πρώτα απολιθώματα που βρέθηκαν στην Ινδία είχαν χαρακτηριστικά κρανία σε σύγκριση με εκείνα που βρέθηκαν στην Ευρώπη, υποδηλώνοντας ότι ήταν πράγματι ξεχωριστά είδη.

Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν πλέον διαπιστώσει ότι οι μεγαλύτεροι Ινδοί ελέφαντες ήταν πράγματι διαφορετικού είδους από αυτούς με μικρότερες κορυφές κρανίων.

«Ακόμη και στα ευρωπαϊκά κρανία με έντονες καμπύλες, η κορυφή τους δεν ήταν ποτέ τόσο πυκνή όσο στα ινδικά δείγματα», δήλωσε ο συγγραφέας του περιοδικού και ο ανεξάρτητος ερευνητής Asier Larramendi της Ισπανικής EoFauna Scientific Research.

Το πρώτο κρανίο του «Palaeoloxodon» βρέθηκε στην Ινδία και μελετήθηκε από τον Σκωτσέζο γεωλόγο Hugh Falconer στη δεκαετία του 1840.