Τα φαγητά που τρώνε οι Εσκιμώοι για να αντέξουν το κρύο

Gazzetta team
Τα φαγητά που τρώνε οι Εσκιμώοι για να αντέξουν το κρύο
Οι Εσκιμώοι τρώνε συγκεκριμένα φαγητά, ώστε να κρατάνε το σώμα τους ζεστό.

Επιμένει σε χειμωνιάτικο φόντο ο καιρός στη χώρα μας με το κρύο να είναι τσουχτερό.

Λέγεται πως όταν κάνει κρύο, τότε ανοίγει η όρεξη. Μύθος ή αλήθεια, τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ειδικοί.

Ωστόσο, γεννάται και μια εύλογη απορία: Οι Εσκιμώοι δηλαδή πεινούν συνέχεια; Και αν ναι τι τρώνε με τόσο κρύο;

Αρχικά οι Εσκιμώοι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν την γη, αφού λόγω κλίματος, ελάχιστα προϊόντα μπορούν να ευδοκιμήσουν.

Έτσι έχουν μάθει πώς να κυνηγούν στη θάλασσα αλλά και στην ακτή. Το γεγονός ότι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν την γη, σημαίνει πως υπάρχει έλλειψη σε φρούτα και λαχανικά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τρώνε φύκια, χόρτα, ρίζες και μούρα.

Όμως οι Εσκιμώοι τρέφονται κυρίως με κρέας, όχι μόνο επειδή η τροφή αυτή είναι περισσότερο διαθέσιμη, αλλά και επειδή η διατροφή αυτή βοηθάει ώστε να διατηρηθεί το σώμα ζεστό και κατά συνέπεια υγιές.

«Το αίμα και η σάρκα από θαλάσσιους ίππους, φώκιες, φάλαινες (οι φάλαινες που κυνηγούν είναι συνήθως νεαρής ηλικίας, καθώς είναι πιο εύκολο να τις πιάσουν και έχουν πιο γευστικό δέρμα), ταράνδους, μοσχοβόδια και πολικές αρκούδες αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της διατροφής τους. Τρώνε επίσης πουλιά και τα αβγά τους, αλλά και ψάρια, όπως σκαλπίνες, μπακαλιάρο και λιμνοπέστροφα», δήλωσε ο John, ένας δυτικός επιστήμονας, σύμφωνα με το Lecoresorts.com.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως παρά το γεγονός πως τρώνε λιπαρά κρέατα, δεν είναι παχύσαρκοι, ενώ σπάνια παθαίνουν καρδιακά επεισόδια.

Μερικές φορές μαγειρεύουν το φαγητό τους, ενώ άλλες πάλι τα τρώνε παγωμένα ή ωμά. Οι τεχνικές συντήρησης τροφίμων περιλαμβάνουν τη ζύμωση ψαριών και κρέατος με τη μορφή Igunaq, που σημαίνει ότι θάβουν το κρέας και το λίπος που «πιάνουν» το καλοκαίρι στο έδαφος, όπως μπριζόλες, οι οποίες «ζυμώνονται» το φθινόπωρο, παγώνουν το χειμώνα και είναι έτοιμες για κατανάλωση τον επόμενο χρόνο.

Τα αγαπημένα τους φαγητά

Akutaq: Μούρα αναμεμειγμένα με λίπος. Παραδοσιακά, το akutaq γινόταν με χτυπημένο λίπος αναμεμειγμένο με μούρα, όπως κράνμπερις και μύρτιλλα, ψάρια, χόρτα ή ρίζες με ζωικό λάδι ή λίπος. Πρόσφατες προσθήκες περιλαμβάνουν τη ζάχαρη και το γάλα.

Bannock: Ψωμί από λευκό ή ολικής αλέσεως αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, ζάχαρη, λαρδί και νερό ή γάλα. Ζυμώνουν όλα τα υλικά μαζί και στη συνέχεια τηγανίζουν το μίγμα σε λίπος ή λάδι. Πολλές φορές προσθέτουν αποξηραμένα φρούτα ή μπαχαρικά.

Suaasat: Παραδοσιακή γροιλανδική σούπα από φώκια, φάλαινα, τάρανδο, ή θαλασσοπούλια. Η σούπα περιέχει επίσης κρεμμύδι και πατάτες και τις δίνουν περισσότερη γεύση προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και δάφνη. Για να την κάνουν πιο χορταστική, συχνά προσθέτουν ρύζι ή κριθάρι, που έχουν μουλιάσει αποβραδίς.