+slo-gun

ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
«Θέλω να δω απεγνωσμένα τον Ιησού»: Τα τελευταία λόγια του θανατοποινίτη που εκτελέστηκε πρώτος το 2020

«Θέλω να δω απεγνωσμένα τον Ιησού»: Τα τελευταία λόγια του θανατοποινίτη που εκτελέστηκε πρώτος το 2020

«Θέλω να δω απεγνωσμένα τον Ιησού»: Τα τελευταία λόγια του θανατοποινίτη που εκτελέστηκε πρώτος το 2020

Ο θανατοποινίτης εκτελέστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης και είχε δολοφονήσει την σύζυγό του. 

Η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη το 2020 στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας) στο Τέξας.

Ο θανατοποινίτης ήταν ένας 64χρονος βίαιος σύζυγος ο οποίος δολοφόνησε τη πέμπτη σύζυγό του, με την οποία βρισκόταν σε διάσταση.

Δολοφόνησε την συζύγό του και καταδικάστηκε σε θανατική ποινή

Ο Τζον Γκάρντνερ καταδικάστηκε στην ποινή του θανάτου το 2006, για τον φόνο της Τάμι Γκάρντνερ, 41 ετών, η οποία είχε εγκαταλείψει τη συζυγική εστία και ζητούσε διαζύγιο εξαιτίας της κακομεταχείρισης που υφίστατο, αλλά είχε εκμυστηρευθεί σε φίλες της πως δεν πίστευε ότι θα έβγαινε ζωντανή από αυτόν τον γάμο.

Φίλοι του ζεύγους είχαν καταθέσει στο δικαστήριο πως είχαν δει την Τάμι με μαύρο μάτι διότι ο Τζον την είχε σπρώξει πάνω σε μια βιβλιοθήκη, ενώ σε μια άλλη περίπτωση είχε εκχύμωση στο πρόσωπο διότι την είχε χτυπήσει με σφυρί. Έναν μήνα αφότου ζήτησε διαζύγιο, η γυναίκα ζήτησε βοήθεια από έναν συνάδελφό της για να «εξαφανιστεί», να κρυφτούν τα ίχνη της ώστε να μην μπορεί να τη βρει ο σύζυγός της.

Ο Γκάρντνερ εισέβαλε στο σπίτι όπου είχε μετακομίσει περίπου έναν μήνα αφότου υπέβαλε την αίτηση διαζυγίου και την πυροβόλησε στο κεφάλι. Η Τάμι υπέκυψε δύο ημέρες αργότερα.

Ο άνδρας είχε βαρύ ποινικό μητρώο, κυρίως για ενδοοικογενειακή βία. Οι τρεις από τις τέσσερις προηγούμενες συζύγους του είχαν επίσης καταγγείλει πως τις κακομεταχειριζόταν. Είχε πυροβολήσει επίσης τη δεύτερη σύζυγό του, τη Ρόντα, το 1983, ενώ ήταν έγκυος. Η γυναίκα υπέκυψε αργότερα. Μετά την πρώτη του φυλάκιση, απήγαγε την τρίτη σύζυγό του και ξυλοκόπησε την κόρη της.

Οι δικηγόροι του υπέβαλαν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Σεπτέμβριο υποστηρίζοντας ότι η υπεράσπισή του ήταν ανεπαρκής και ότι ο εντολέας τους διέπραξε τον φόνο της Τάμι «εν βρασμώ ψυχής λόγω της εγκατάλειψής του» από τη σύζυγο. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή, αρνούμενο να ασχοληθεί με την υπόθεση. Αναμένεται να οδηγηθεί στον θάλαμο εκτελέσεων στη φυλακή του Χάντσβιλ.

Πέρυσι στις ΗΠΑ έγιναν συνολικά 22 εκτελέσεις θανατοποινιτών, εκ των οποίων οι εννέα στο Τέξας, την Πολιτεία που έχει θανατώσει τους περισσότερους καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών από το 1976, όταν επανήλθε σε ισχύ.

«Θέλω να δω απεγνωσμένα τον Ιησού»

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο θανατοποινίτης ρωτήθηκε αν είχε να κάνει να πει κάτι τελευταίο και εκείνος απολογήθηκε αρκετές φορές στον γιο της γυναίκας του, την κόρη και τη μητέρα της, που παρακολουθούσαν πίσω από ένα τζάμι.

Αρχικά ανέφερε: «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για τη θλίψη που σας προκάλεσα» και συνέχισε: «Ελπίζω ότι αυτό που γίνεται σήμερα θα σας φέρει γαλήνη, χαρά, μία αίσθηση τέλους, ό,τι χρειάζεται για να συγχωρήσετε. Σας ζητώ συγγνώμη. Ξέρω ότι δεν μπορείτε να με συγχωρήσετε, αλλά ελπίζω ότι μια μέρα θα το κάνετε».

Στην συνέχεια ζήτησε από τον δεσμοφύλακα να προχωρήσει στην εκτέλεση της ποινής και η τελευταία του φράση ήταν: «θέλω να δω τον Ιησού απεγνωσμένα».