Αστροναύτης του ISS με θρόμβο στο αίμα σώθηκε... από τη Γη

Gazzetta team
Αστροναύτης του ISS με θρόμβο στο αίμα σώθηκε... από τη Γη
Ένας αστροναύτης με θρόμβο στο αίμα σώθηκε, ενώ βρισκόταν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, από επιστήμονες της NASA... στη Γη!

Σωτηρία... εξ αποστάσεως για έναν αστροναύτη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού!

Στο αίμα του εν λόγω άνδρα εντοπίστηκε θρόμβος, συγκεκριμένα στη σφαγίτιδα φλέβα, από όπου μεταφέρεται αίμα από την καρδιά προς το κεφάλι, με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Συνάδελφοι του, επιστήμονες της NASA, όμως, κατάφεραν να τον βοηθήσουν... από τη Γη, με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία να δίνει στο «φως» τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, μέσω της εργασίας μιας επιστήμονα, η οποία και δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

Η εργασία, ουσιαστικά, περιγράφει πώς η Δρ Αουνιόν Τσάνσελορ βοήθησε τον αστροναύτη να αποφύγει τον κίνδυνο από τον θρόμβο. Ο αστροναύτης έπρεπε να κάνει ενέσεις, κάτι εξαιρετικά δύσκολο σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας, την ίδια στιγμή, δε, που οι επιστήμονες έπρεπε να αντιμετωπίσουν τους άγνωστους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται σε μια αντι-θρομβωτική θεραπεία στο διάστημα.

«Τα νέα ευρήματα μας δείχνουν πως το ανθρώπινο σώμα κρύβει εκπλήξεις στο περιβάλλον του διαστήματος. Δεν τα έχουμε μάθει ακόμα όσα αφορούν στην αεροδιαστημική ιατρική και την φυσιολογία του διαστήματος», σημειώνει η επιστήμονας.

Τελικά, όλα πήγαν καλά για τον αστροναύτη, αφού ο υπέρηχος, όταν πια επέστρεψε στη Γη, έδειξε πως ο θρόμβος είχε συρρικνωθεί, ενώ έξι μήνες μετά την προσγείωσή του ο αστροναύτης ήταν, πλέον, ασυμπτωματικός.

Η όλη διαδικασία, βέβαια και κάθε παρόμοια από εδώ και πέρα, είναι και μία... πρόβα τζενεράλε, ενόψει του μεγάλου ταξιδιού στον Άρη. Σύντομα.