Η κλιματική αλλαγή μπορεί να κάνει τις γυναίκες να γεννούν πρόωρα

Gazzetta team
Η κλιματική αλλαγή μπορεί να κάνει τις γυναίκες να γεννούν πρόωρα
Τρομακτικό, αλλά πέρα για πέρα πιθανό είναι το ενδεχόμενο η υπερθέρμανση του πλανήτη να κάνει τις γυναίκες να γεννούν νωρίτερα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των νεογέννητων μωρών!

Μετά από έρευνα, στις ΗΠΑ συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως τις μέρες που οι θερμοκρασίες ήταν άνω των 32 βαθμών Κελσίου, τα ποσοστά γεννήσεων αυξήθηκαν κατά 5%!

Πολλά μωρά, μάλιστα, γεννήθηκαν αρκετές μέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία, και κάποια ακόμη και δύο εβδομάδες νωρίτερα!

Η θερμότητα, πιστεύουν τώρα οι ερευνητές, μπορεί να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές στις έγκυες, κάνοντάς τες να γεννήσουν πρόωρα.

Αυτό σημαίνει για τα βρέφη, όμως, μικρότερο βάρος και πιθανή καθυστέρηση στην ανάπτυξη, που θα τα κάνει και πιο ευάλωτα σε προβλήματα υγείας.

Και όσο η κλιματική αλλαγή συνεχίζεται -με ραγδαίους ρυθμούς- και οι καύσωνες αυξάνονται, το πρόβλημα είναι εξαιρετικά πιθανό να επιδεινωθεί...

Ο καθηγητής Άντριου Σίναν, καθηγητής μαιευτικής στο King's College του Λονδίνου, δεν συμμετείχε στην έρευνα, αλλά δήλωσε: «Τα ευρήματα είναι έγκυρα και καλά ερευνημένα, αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες γεννούν».

«Καθώς μεγάλο μέρος των γεννήσεων, ειδικά στις ΗΠΑ, γίνονται από γιατρούς, ίσως υπάρχουν κοινωνικοί λόγοι (π.χ. γυναίκες που ζητούν να γεννήσουν νωρίτερα, καθώς νιώθουν άβολα με τη ζέστη). Αυτό απαιτεί περαιτέρω αξιολόγηση για την κατανόηση των μηχανισμών αυτών», συμπληρώνει.