Ποντίκι-ελάφι που υπήρχε μόνο στη φαντασία των επιστημόνων εντοπίστηκε 30 χρόνια μετά (pics & vid)

Gazzetta team
Ποντίκι-ελάφι που υπήρχε μόνο στη φαντασία των επιστημόνων εντοπίστηκε 30 χρόνια μετά (pics & vid)
Κάμερα στα βουνά του Βιετνάμ «έπιασε» ένα ποντίκι-ελάφι να αναζητά τροφή, αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό τους επιστήμονες, που νόμιζαν ότι το είδος έχει εξαφανιστεί.

Και πώς να μην το νομίζουν δηλαδή, αφού δεν είχε δώσει σημεία ζωής για σχεδόν 30 χρόνια!

Το βιετναμέζικο ποντίκι-ελάφι, με την ασημένια γούνα, εμφανίζεται να ψαχουλεύει το χώμα, προσέχοντας, βέβαια, τριγύρω του για πιθανούς θηρευτές. Θεωρείται, άλλωστε, ντροπαλό και μοναχικό ζώο και μάλιστα, περπατάει στις μύτες των ποδιών του, όπως μπορείτε να δείτε, προκειμένου να μην κάνει τον παραμικρό θόρυβο.

Σύμφωνα με ένα Δελτίο Τύπου, υπάρχουν 10 γνωστά είδη του αλλόκοτου θηλαστικού, κυρίως στην Ασία, αλλά δεν θεωρούνται ούτε ποντίκια ούτε ελάφια. Ταξινομούνται, συγκεκριμένα, ως τα μικρότερα οπληφόρα θηλαστικά στον κόσμο, ζυγίζοντας γύρω στα 4,5 κιλά. Όσο, περίπου, μια κανονική γάτα.

Οι επιστήμονες πίστευαν πως το ένα, τουλάχιστον, από αυτά τα 10 είδη, το βιετναμέζικο ποντίκι-ελάφι, είχε εξαφανιστεί, αφού δεν είχαν εντοπίσει κανένα από το 1990, θεωρώντας ότι το κυνήγι και η αποψίλωση το είχαν «σβήσει» από τον χάρτη...

Μέχρι σήμερα!

«Για πολύ καιρό πιστεύαμε ότι το είδος αυτό υπήρξε μόνο στη φαντασία μας», δήλωσε ο An Nguyen, επικεφαλής της αποστολής, που έστησε τις κάμερες στο δάσος.

«Ανακαλύπτοντας ότι υπάρχει ακόμη εκεί έξω, είναι το πρώτο βήμα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα το χάσουμε πάλι και κινούμαστε γρήγορα τώρα, για να καταλάβουμε πώς να το προστατεύσουμε καλύτερα», συμπλήρωσε.