Το Πακιστάν «απάντησε» στην Ινδία με εκτόξευση πυραύλου ικανού να φέρει μεγάλη πυρηνική κεφαλή (vid)

Gazzetta team
Το Πακιστάν «απάντησε» στην Ινδία με εκτόξευση πυραύλου ικανού να φέρει μεγάλη πυρηνική κεφαλή (vid)
Το Πακιστάν ολοκλήρωσε με επιτυχία δοκιμή -ανοικτή στους δημοσιογράφους- εκτόξευσης πυραύλου που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή, ως «απάντηση» στη δοκιμή πυρηνικού αντιδραστήρα της Ινδίας!

Δύο μέρες αφότου η Ινδία πραγματοποίησε την πρώτη νυχτερινή δοκιμή του πυρηνικού αντιδραστήρα Agni-II, το Πακιστάν «απάντησε» με εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεγάλης εμβέλειας, που μπορεί να φέρει μεγάλη πυρηνική κεφαλή...

Τον τελευταίο -ειδικά- χρόνο οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Μόλις τον περασμένο Αύγουστο, εξάλλου, εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Ινδίας το προεδρικό διάταγμα με το οποίο αφαιρέθηκε η περιορισμένη αυτονομία της επαρχίας Τζαμού και Κασμίρ, που, στην ουσία, συνιστά πλήρη ενσωμάτωση της περιοχής που ελέγχει το Νέο Δελχί στην ινδική επικράτεια.

Από τότε, το κλίμα παραείναι τεταμένο...

Το Σάββατο, λοιπόν, η Ινδία πραγματοποίησε την πρώτη νυχτερινή δοκιμή του πυρηνικού αντιδραστήρα Agni-II στον κόλπο της Βεγγάλης. Και σήμερα, Δευτέρα (18/11), ήρθε η «απάντηση», όπως τη χαρακτηρίζουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, από το Πακιστάν, που ολοκλήρωσε με επιτυχία πυραυλική δοκιμή μεγάλης εμβέλειας.

Πρόκειται για τον πύραυλο Shaheen-1, που -το ανησυχητικό είναι ότι- μπορεί να δεχτεί όλων των ειδών τις κεφαλές (πυρηνικές και συμβατικές) σε εμβέλεια 650 χιλιομέτρων.

Ο πύραυλος, ο οποίος είναι στη διάθεση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας από το 2003, χτύπησε τον στόχο του, με τον γενικό διευθυντή δημοσίων σχέσεων του πακιστανικού στρατού να δηλώνει -με νόημα- ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι η ακρίβειά του...

Το Πακιστάν, να σημειώσουμε, έχει δύο ακόμα πυραύλους, τους the Shaheen-II και the Ghauri, που είναι, ωστόσο, μεσαίας εμβέλειας.

Ας ελπίσουμε οι δύο χώρες να μείνουν στις δοκιμές...