Έδωσαν το όνομα της Γκρέτα Τούνμπεργκ σε νέο είδος σκαθαριού (pic)

Gazzetta team
Έδωσαν το όνομα της Γκρέτα Τούνμπεργκ σε νέο είδος σκαθαριού (pic)
Ένα σκαθάρι, το οποίο διαπιστώθηκε ότι είχε ξεχαστεί σε συλλογή, που είχε δωρίσει ιδιώτης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας το 1978, πήρε το όνομα της 16χρονης ακτιβίστριας, Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Το Nelloptodes gretae έχει μήκος μόλις 1mm και δεν έχει φτερά, ούτε και μάτια. Μόνο δύο μακριές κεραίες.

Βρέθηκε στην Κένυα τη δεκαετία του 1960 από τον William Block, ο οποίος δώρισε τα δείγματά του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου το 1978.

Υπήρχε, λοιπόν, σε μία από τις συλλογές του μουσείου από τότε και όταν ο Δρ Darby έπεσε πριν από λίγες μέρες πάνω σε αυτήν τη συλλογή, διαπίστωσε πως ήταν ένα άγνωστο, μέχρι τότε, είδος.

Ο δρ Darby, λοιπόν, αποφάσισε να δώσει το όνομα της 16χρονης ακτιβίοστριας στο σκαθάρι, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από την περιβαλλοντική εκστρατεία της νεαρής από τη Σουηδία. «Ήθελα να αναγνωρίσω την εξαιρετική συμβολή της στην ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα», τόνισε.

Σημείωσε, δε, ότι το όνομα ήταν κατάλληλο, γιατί «είναι πιθανό ότι τα μη ανακαλυφθέντα είδη χάνονται συνεχώς, πριν καν τα ονοματίσουν οι επιστήμονες, εξαιτίας της απώλειας βιοποικιλότητας. Επομένως, είναι σωστό να δώσουμε σε μία από τις νεότερες ανακαλύψεις το όνομα κάποιου που εργάστηκε τόσο σκληρά για να υπερασπιστεί τον φυσικό κόσμο και να προστατεύσει τα ευπαθή είδη».