Τουρκική επίθεση στη Συρία: Χιλιάδες εκτοπισμένοι, δεκάδες νεκροί και φόβοι για απελευθέρωση τζιχαντιστών (vid)

Gazzetta team
Τουρκική επίθεση στη Συρία: Χιλιάδες εκτοπισμένοι, δεκάδες νεκροί και φόβοι για απελευθέρωση τζιχαντιστών (vid)
Η Τουρκία συνεχίζει για δεύτερο 24ωρο την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», σε βάρος των Κούρδων της Συρίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να έχουν εκτοπιστεί και δεκάδες να έχουν πέσει νεκροί.

Όπως αναφέρουν τα γραφεία των κυβερνητών των επαρχιών που επλήγησαν, τουλάχιστον έξι άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα μωρό 9 μηνών κι ένα κοριτσάκι σκοτώθηκαν, την ώρα που δεκάδες τραυματίστηκαν από ρίψεις ρουκετών και οβίδων από την Συρία εναντίον παραμεθόριων πόλεων στην Τουρκία.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 45 τραυματίστηκαν στις επιθέσεις εναντίον των πόλεων Ακτσακαλέ και Τζεϊλανπινάρ, αναφέρει το γραφείο του κυβερνήτη της Σανλιούρφα.

«Ένα μωρό από τη Συρία ηλικίας 9 μηνών, ο Μουχάμεντ Όμαρ, και ένας (Τούρκος) δημόσιος υπάλληλος, που εργαζόταν στο υπουργείο Οικονομικών, ο Τζιχάν Γκιουνές, έπεσαν ως μάρτυρες».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα κοριτσάκι 11 ετών σκοτώθηκε από τα πυρά την ώρα που έπαιζε.

Την είδηση επιβεβαίωσε και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο ισχυρίζεται ότι «ο τουρκικός στρατός εντόπισε και εξουδετέρωσε τους μαχητές του PKK και του YPG που στοχεύουν Τούρκους πολίτες».

«Η τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD-YPG διέπραξε άλλο ένα ειδεχθές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας σήμερα. Σκότωσαν (τουλάχιστον) δύο αμάχους, μεταξύ αυτών ένα μωρό, σε μια επίθεση με οβίδες εναντίον της Ακτσακαλέ, μιας τουρκικής πόλης στα σύνορα με τη Συρία», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε μήνυμά του στο Twitter.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες των PKK/PYD-YPG, που σκότωσαν αθώους πολίτες σήμερα και κατέστρεψαν τις θέσεις τους», προσέθεσε το υπουργείο.

Την ίδια ώρα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν σε πλήγματα εναντίον της συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν, όπως γνωστοποίησε το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Μαρντίν.

Στο Ακτσακαλέ, ορισμένες οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους προς ασφαλή μέρη, ενώ άλλες οχυρώθηκαν μέσα σε αυτά.

Οι δρόμοι άδειασαν, αφού οι αρχές ειδοποίησαν τους κατοίκους να προφυλαχθούν από τις ρίψεις οβίδων.

Πάνω από 60.000 εκτοπισμένοι

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί αφότου ξεκίνησε η επίθεση της Τουρκίας.

«Από την Τετάρτη, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, διαφεύγοντας από τους τομείς των συνόρων (με την Τουρκία), ιδιαίτερα από τις ζώνες του Ρας αλ-Αΐν και του Ντερμπασιγέ», ανέφερε το Παρατηρητήριο διευκρινίζοντας πώς οι εκτοπισμένοι κατευθύνονται προς εδάφη που βρίσκονται ανατολικότερα, προς την πόλη Χασακέ.

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται σε συριακά μεθοριακά χωριά ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις που προωθούνται και τους στρατιώτες των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), δήλωσε αξιωματούχος του SDF.

«Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στα χωριά, στα οποία προσπαθούν να εισβάλουν» οι τουρκικές δυνάμεις, σημείωσε ο Μάρβαν Καμίσλο, υπεύθυνος επικοινωνίας του SDF.

Οι δυνάμεις της Συρίας που υποστηρίζονται από την Τουρκία ανακοίνωσαν ότι οι μαχητές τους κατευθύνονται σε μέτωπα στη βορειοανατολική Συρία για να ενισχύσουν εκεί τα τουρκικά στρατεύματα που διέσχισαν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Οι αντάρτες του Συριακού Εθνικού Στρατού κινούνται προς τις δύο κύριες πόλεις στην περιοχή, τις Ταλ Αμπιάντ και την Ρας αλ Αΐν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του Γιουσέφ Χαμούντ, σημειώνοντας ότι στην περιοχή αυτή έχουν οχυρωθεί δυνάμεις των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Ο ίδιος διέψευσε ωστόσο τις πληροφορίες των τελευταίων, ότι μαίνονται συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τις SDF στα περίχωρα της Ταλ Αμπιάντ.

Σποραδικά πυρά πυροβολικού αναφέρθηκαν επίσης το πρωί της Πέμπτης στις μεθοριακές ζώνες της Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Αΐν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επιτυχημένη η επιχείρηση υποστηρίζει το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας

Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε ωστόσο ότι η επιχείρησή του «διεξήχθη με επιτυχία κατά τη διάρκεια της νύχτας από αέρος και στο έδαφος», διαβεβαιώνοντας ότι επετεύχθησαν «προκαθορισμένοι στόχοι» για την κατάληψη θέσεων, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Ωστόσο οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανέφεραν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι απώθησαν χερσαία επίθεση στον τομέα του Ρας αλ Αΐν.

«Οι δυνάμεις μας εμπόδισαν μια απόπειρα χερσαίας διείσδυσης του τουρκικού στρατού κατοχής στον άξονα Ταλ-Χάλαφ - Αλούκ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του SDF.

Κατηγορούν την Τουρκία για απελευθέρωση τζιχαντιστών οι Κούρδοι

Οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας κατηγόρησαν στο μεταξύ την Τουρκία ότι βομβάρδισε φυλακή στην οποία κρατούνταν μαχητές περισσότερων από 60 εθνικοτήτων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), καταγγέλλοντας ότι αυτό συνιστά «σαφή απόπειρα» από την πλευρά της Άγκυρας να τους βοηθήσει να δραπετεύσουν.

Ο βομβαρδισμός αυτός συνέβη το βράδυ της Τετάρτης και είχε στόχο ένα τμήμα της φυλακής Σίρκιν στην πόλη Καμισλί, διευκρίνισαν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας στην ανακοίνωσή τους.

«Οι επιθέσεις αυτές σε φυλακές στις οποίες κρατούνται τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους θα οδηγήσουν σε καταστροφή, τις συνέπειες από την οποία ενδέχεται ο κόσμος να μην μπορεί να χειριστεί αργότερα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση αυτή.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε την ίδια ώρα ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον 19 μαχητές των κουρδικών δυνάμεων και 8 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα αεροπορικά πλήγματα και τα πυρά του πυροβολικού του τουρκικού στρατού.

Η Τουρκία θα έχει ευθύνη μόνο για τους κρατούμενους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται εντός της «ζώνης ασφαλείας», που σκοπεύει να εγκαθιδρύσει στην Συρία, με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής της εισβολής, δήλωσε την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι η Τουρκία θα ζητήσει από τις χώρες, από τις οποίες προέρχονται οι φυλακισμένοι τζιχαντιστές, να τους επαναπατρίσει.

Αν όχι, η Άγκυρα θα είναι υπεύθυνη να τους κάνει να λογοδοτήσουν.

Δεν θα επεκταθούμε πέραν των 30 χιλιομέτρων δηλώνει ο Τσαβούσογλου

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισήμανε πως η απειλή ασφαλείας, την οποία η Τουρκία λέει ότι αντιμετωπίζει από την παρουσία των Κούρδων μαχητών στα σύνορά της, θα εξαλειφθεί, εάν η περιοχή εκκαθαριστεί από τους αντάρτες. «Όταν φθάσουμε σε βάθος 30 χλμ στη ζώνη ασφαλείας, η τρομοκρατία θα έχει εξαλειφθεί» υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησής της. «Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τον εναέριο χώρο» επισήμανε. «Αυτός ο εναέριος χώρος δεν ανήκει στις ΗΠΑ. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ελέγχουν αυτόν τον εναέριο χώρο».

Πηγή: reader.gr